Чим підгодовувати груші та яблуні восени?

Після збору останнього осіннього врожаю груш та яблук настає час потурбуватися про дерева та підготувати їх до зими. Це – одна із запорук гарного врожаю на наступний сезон. При цьому, добрий урожай виснажує дерева – і восени вони потребують підживлення, щоб добре перезимувати.

Чим підгодовувати груші та яблуні восени? Mizez.com

Чим підгодовувати дорослі дерева?

Зазвичай для підживлення використовують добрива із вмістом фосфору і калію. А ось добрива із вмістом азоту для цього категорично не підходять через те, що вони прискорюють утворення нових пагонів, на що дерева пускають всі сили. Як результат – вони не будуть готові до зимівлі.

Чим краще підгодовувати дерева восени? Так, якщо плоди були дрібними, а листя – блідим, це говорить про нестачу калію. Тобто, добриво повинно включати в себе цей елемент. А ось дерева із плодами неправильної форми, темним і потовщеним листям вимагають добрив із вмістом бору. Для цього використовують борну кислоту – на відро води беруть 5 грамів.

Підгодовувати можна і розчином монофосфату калію із розрахунку 15 грам на відро води. Цієї кількості вистачить на квадратний метр площі під стовбуром дерева. Також восени вносять перепрілий перегній, який додають у перекопаний на 15-20 см ґрунт.

Чим підгодовувати молоді дерева і саджанці?

Посадку груш та яблунь багато аграріїв відкладає саме на осінь. Це дозволяє деревам до настання весни зміцніти, а потім добре піти в ріст. Але для цього треба обирати саджанці, які мають захищене коріння. Також важливим є правильне підживлення.

Першим етап для саджанців – правильна підготовка ями. Найбільш родючій шаг землі відкладають для закладки у коріння на дно ями. Перед цим його потрібно змішати із підгодівлею. Для цього добре підходить перепрілий компост або гній. Треба брати його із розрахунку 30 кг на посадкове місце. При посадці у глинистий грунт, суміш повинна складатися із двох відер торфу, трьох компосту, двох – піску, а також двох склянок золи і одної – суперфосфату.

Технологія підгодівлі восени

Вносять підгодівлю по периметру крони – тобто, по краю. Можна вносити добриво по всьому периметру, додатково викопавши по радіусу декілька лунок і закласти підживлення. Це дозволить підвищити ефективність підгодівлі.

Також не забувайте, що восени обов’язковою є санітарна обрізка дерева, профілактичні заходи проти шкідників та хвороб. У цей період стовбури білять, яблуні та груші вкривають на зиму.

Вам буде цікаво: ВИРОЩУВАННЯ ГОРІХІВ ДАЄ ВИСОКИЙ ПРИБУТОК

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал.

Редакційна команда MIZEZ.

Олександр Власюк

Схожі статті по темі:

asdf