Дослідження ґрунту для високої врожайності: у чому користь?

Цьогорічні примхи погоди ще раз довели: до ведення сільського господарства треба залучати наукові розробки, щоб робота була максимально ефективною. І починати треба із дослідження ґрунту на різні життєво важливі для рослин показники. Це – та база, на якій будується весь процес вирощування різних культур.

Дослідження ґрунту: чому це необхідно?

Дослідження ґрунту на вміст корисних для рослин елементів потрібно проводити восени. Це допоможе розрахувати необхідну кількість добрив для того, щоб майбутній урожай був добрив. Окрім цього, це дозволить уникнути зайвих витрат – необґрунтованих та непотрібних.

Наявність всіх необхідних елементів живлення – це важливий фактор для успішного розвитку рослин та їх високої врожайності. Здорове насіння і засоби захисту теж грають не менш важливу роль. Але, якщо не дослідити вміст ґрунту, не знати, чого саме рослинам не вистачає, на гарний урожай не варто розраховувати.

Експерти рекомендують після збирання ярих культур проводити дослідження землі для того, щоб якісно підготувати до наступної посівної. Що саме треба досліджувати? Потрібно встановили вміст органічної речовини, азоту, калію, сірки, фосфору, кількість мікроелементів. Наявність останніх впливає на те, як швидко будуть розвиватися рослини та чи будуть вони стійкими до хвороб і несприятливих факторів.

Потрібно також враховувати і рівень засвоєння рослинами елементів живлення. А для цього треба звернути увагу на такий показник, як рН. Оптимальним показником є 7.0. Навіть невеликі відхилення від нього негативно вплинуть на засвоєння корисних речовин. Якщо все це виявити на етапі дослідження, то можна спланувати позакореневе підживлення таким чином, щоб воно було дійсно корисним.

Ще один параметр перевірки – залишки пестицидів у грунті. Даний показник дозволить зрозуміти, чому на деяких ділянках поля рослини розвиваються нетипово, відстають у розвитку. Дослідження на кількість пестицидів варто проводити і на землях, які ви тільки освоїли. Таким чином ви дізнаєтесь про всі «підводні камені» - чи є вони взагалі.

Лабораторне дослідження ґрунту дає повну інформацію про те, із чого саме «складається» земельна ділянка – та чи достатньо цього для розвитку рослин. За необхідності ви зможете своєчасно внести ті елементи, яких у ґрунті не вистачає.

Редакційна команда MIZEZ.

Олександр Власюк

Схожі статті по темі:

asdf