Ринок яблук очікує рекордне падіння цін | MIZEZ

На українських садівників чекає дуже непростий сезон. Адже через пандемію COVID-19 та обвал світових цін на нафту ринок яблук та яблучного концентрату зазнає значних збитків. Про це повідомляє Андрій Ярмак, економіст департаменту технічного співробітництва FАО (Food and Agriculture Organization). 

Наразі країнами-експортерами яблук є Україна, Польща, Молдова, Туреччина, Іран і частково Китай.

Ринок яблук очікує рекордне падіння цін | MIZEZ 

До чого слід бути готовими виробникам яблук?

Експерт підкреслює, що у нинішньому році обсяги світової торгівлі яблуками та супутніми продуктами знизиться на $1,0–1,2 млрд. Тож аграрії-садівники, що орієнтувалися на експорт вирощеної сировини, неминуче зазнають втрат. Рівень доходів людей в усьому світі стрімко знижується, а отже й купівельна спроможність також. Падіння обсягів торгівлі яблуком буде рекордним. Внаслідок падіння попиту слід очікувати стрімкого зниження цін на цю сировину, адже обсяги виробництва знизити буде важко.

Зазначимо, що у 2020 році українські садівники очікують чималого врожаю яблук. Площі садів під цими деревами нещодавно розширили з огляду на те, що в Європі трохи знизилися обсяг виробництва яблук, а попит залишився таким же. Нинішня ж комбінація зниження попиту зі зростанням виробництва невигідна для кожного підприємця. 

За негативними прогнозами, на свіжі яблука будуть надзвичайно низькі ціни, а продати сировину нижчих категорій або гіршої якості й узагалі буде неможливо через високі ціни на логістику. 

Андрій Ярмак наголошує, що приблизно 50% поставок України йдуть в напрямку Росії через Білорусь і Молдову. А якщо Росія скоротить імпорт свіжих яблук внаслідок зростання локального виробництва, українських підприємців очікують серйозні проблеми. Інший важливий ринок збуту — це країни Європейського Союзу. Україна, як і раніше, постачатиме яблука до ЄС, однак ціни все одно будуть дуже низькими.

Українським підприємцями пропонується освоювати азіатські ринки, однак там велика ймовірність жорсткої конкуренції з Китаєм, США та іншими країнами-експортерами цих фруктів.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf