Як правильно щепити плодові дерева?

У садівництві щеплення застосовується як один зі способів розмноження плодових дерев. Якщо якість плодів не влаштовує господаря або ж він хоче мати одразу кілька сортів на одному дереві, можна скористатися цим методом.

Як правильно щепити плодові дерева? | MIZEZ

Коли потрібно прищеплювати дерева?

Зазвичай досвідчені садівники проводять щеплення, коли сокорух у деревще не розпочався (на початку квітня) або вже протягом сокоруху (у травні). 

Етапи процесу щеплення

Процес щеплення складається з кількох етапів:

  • заготівля та зберігання живців, 
  • власне щеплення рослини,
  • догляд за деревом. 

Живці (відрізки однорічної гілки з кількома потужними бруньками) слід зрізати зі міцних сортових дерев, не уражених ані шкідниками, ні хворобами. Їх зрізають ще до початку сокоруху, зазвичай ранньою весною (у жодному разі — не в день проведення щеплення).

Зберігати живці можна у підвалі, прикопавши наполовину вологим піском, або в землі, захищаючи від приморозків. Температура зберігання живців не має бути вищою за +3°C, інакше бруньки проростуть.

Щепити рослину краще живцями споріднених дерев. Пам’ятайте, що під час щеплення камбіальні шари прищепи мають тісно прилягати до камбіальних шарів підщепи. Клітини камбію при сполученні можуть зростатися та забезпечують ріст гілок і стебла у товщину. Всі зрізи слід робити гострим і чистим ножем. Зрізи мають бути захищені від зайвої вологи, пересушування та бруду.

Для того, щоб прищепити плодове дерево до початку сокоруху, слід зробити два косих надрізи (3–4 см, не більше), прикласти підщепу до прищепи, міцно обв’язати м’якою мотузкою та обмазати садовим варом. 

Після початку сокоруху щеплять під кору. Сортову прищепу ставлять під кору дерева, прив’язують і замазують садовим варом або зафарбовують охрою на природній оліфі. 

Після щеплення плодове дерево потребує підживлення, вчасного поливу та захисту від хвороб і шкідників. 

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf