Прибутковий горіховий бізнес: що потрібно для гарного врожаю

Вирощування горіхів може стати достатньо прибутковим бізнесом, але потрібно знати особливості вирощування даної культури. Глибокі знання та розуміння тонкощів цієї справи дозволять отримати горіховий сад, який принесе в 10 разів більше прибутку, ніж соняшник. Деяким фермерам вдається отримувати приблизно 200 тис. грн з одного гектара.

Прибутковий горіховий бізнес: що потрібно для гарного врожаю | MIZEZ

Прибутковість горіхового саду

Іван Юкал займається вирощуванням даної культури вже не один рік. Він стверджує, що цей вид бізнесу є більш прибутковим, ніж вирощування соняшнику. Але отримати прибуток в 200 тисяч гривень з гектара виходить не одразу — перші 5 років потрібно попрацювати “в мінус”, але потім рентабельність складатиме 400-500%.

Якщо дотримуватися усіх технологій вирощування культури, то через кілька років, запевняє Іван, прибутки можуть сягати і 300 тис. грн з гектара. Для порівняння, одна з найрозповсюдженіших та найрентабельніших культур серед аграріїв (соняшник) дає максимум 30 тисяч гривень з одного гектара.

Щоб отримати гарний прибуток, не обов’язково робити велику площу насаджень горіхів. Звичайна родина з чотирьох осіб (де є 2 дорослих) може доглядати за садом площею 2 га, не наймаючи додаткових робітників.

Технологія вирощування

Іван Юкал говорить про те, що перед закладання саду необхідно правильно підібрати посадковий матеріал. Це можуть бути саджанці чи сіянці. Перший варіант має декілька переваг: якісний товар для експорту, однорідність врожаю. Але такий сад недовговічний — дерева можуть погано переносити заморозки. Саме тому аграрій говорить про те, що краще придбати сіянці. Вони морозостійкі та довше будуть давати гарний врожай.

Якщо плануєте закладати сад у полі, обирайте дворічні саджанці. Для висадки розбийте саджанці на групи за силою зростання — сильнорослі, карликові, середні і так далі. 

Схема висаджування в даному випадку відрізняється для кожної групи.

Статистика свідчить, що за 2019 рік площа горіхових насаджень в Україні збільшилася на 2 тисячі га. Цього року очікується аналогічний приріст.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf