Криза може відкрити можливості для українських горіховиробників

Джеймс Фітцпатрік, міжнародний консультант ІТС, повідомив, що криза може відкрити можливості для українських експортерів горіхів. Нинішня ситуація нова для всіх, тому важко надати точний прогноз щодо змін ринку. Проте, якщо українські виробники правильно спланують роботу підприємств, зможуть виграти у цій критичній ситуації.

Переробні підприємства, ті, що потребують сировини для виготовлення продуктів, потребують нині більш коротких ланцюгів поставок. Вітчизняні експортери виграють за таких обставин, адже Україна географічно розташована близько до головних ринків збуту, зокрема до Євросоюзу. Водночас потрібно взяти до уваги те, що криза вплинула на стандарти безпеки продуктів харчування, які посилилися та будуть більш жорстко контролюватися. Європейські покупці уважно стежитимуть за дотриманням правил харчової безпеки, умовами поставок та надійністю бренду.

Джеймс Фітцпатрік говорить, що за умови залучення великої кількості людей для збору врожаю цей процес може опинитися під загрозою. Друга хвиля коронавірусу, яка за прогнозами аналітиків спалахне у жовтні-грудні, взагалі суттєво вплине на збір урожаю та на попит, якщо справді станеться.

Вплив економічної кризи

Безперечно, під час прогнозованої економічної кризи складно буде всім. Однак практика минулих років свідчить проте, що в періоди рецесії зниження попиту на горіхи не відбувається. Під час економічної кризи 2008–2009 років попит на горіхи тримався на доволі високому рівні, як зазначив Джеймс Фітцпатрік.

Експерт вважає, що попит на всі види горіхів буде підвищуватися, про що заявляють представники торгових мереж. Вони також зауважують, що популярності ці продукти набудуть у вигляді снеків та як інгредієнти для кондитерських виробів, проте це все одно відкриє можливості для українських експортерів горіхів.

Зараз населення переходить на продукти здорового харчування, чому сприяють різні дослідження та звіти, які доводять користь вживання горіхів.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf