Нові формальності для експортерів горіхів до Туреччини

З травня цього року експорт горіхів до Туреччини ускладниться. З 8.05.2020 Міністерство торгівлі цієї країни вводить моніторинг імпорту певних сільськогосподарських і продовольчих товарів за допомогою системи реєстрації експортерів. Імпортери муситимуть реєструвати кожну партію в центрі моніторингу, а також мають надати сертифікати, що підтверджують дійсність їхніх партнерів-експортерів.

експорт горіхів до Туреччини ускладниться

Нова вимога головним чином буде стосуватися імпортерів горіхів (мигдаль, волоський горіх), які до Туреччини ввозять із США, Чилі, України та Ірану. Також посилений контроль буде вестися за імпортерами арахісу, соняшникового насіння й олії, чаю, бананів, часнику, деяких видів перцю та багатьох інших продуктів.

Причина нововведення та що робити українським експортерам

Уряду Туреччини це потрібно для отримання більш точних довідкових цін щодо певних товарів і боротьби з незаконною торгівлею ними.

Українська горіхова асоціація повідомила, що в Україні цьогоріч горіхові й фундукові сади вступають у початкову фазу плодоношення та почнуть активніше плодоносити. Водночас за перший квартал експорт був майже на 50% нижчим, ніж в аналогічний період 2019 року.

Щоби попередити труднощі в експорті горіхів до Туреччини, українські експортери повинні підготуватися. Багато турецьких бізнес-партнерів просять заповнити всі документи зараз, щоб уникнути затримок вантажів.

В Українській горіхові асоціації вважають, що вийти із ситуації можна завдяки системному експорту сортових партій. Необхідно формувати збірні партії однорідних сортових горіхів і фундука з промислових садів. Це дозволить і надалі нормально вести торгівлю, незважаючи на те, що формально експорт горіхів до Туреччини ускладниться.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf