Вирощування мікрозелені — вигідна справа?

Вирощування мікрозелені — один європейських трендів у тепличному рослинництві. Мікрозелень — це молоді паростки зернових, бобових, овочів та пряних трав. Її можна вирощувати з будь-якої культури. До споживання мікрозелень готова, коли з’являються перші справжні листки (висота від 2,5 до 6–7 см). У мікрозелені міститься більша кількість корисних речовин, ніж у зрілих овочах чи зелені. Наприклад, у паростках червоної капусти міститься в 40 разів більше вітаміну Е, ніж у звичайній зрілій рослині.

Чим корисна мікрозелень?

Мікрозелень може забезпечити організм цілими комплексами вітамінів, мікро- й макроелементів. Вживання паростків рослин допомагає виводити токсини і шлаки з організму, зміцнити імунну систему, покращити обмін речовин. Вітаміни С, А, К, Е, каротин, фосфор, магній, кальцій, залізо — усе це в 4–40 разів більше, ніж у «дорослих» рослинах. Не дивно, що прихильники здорового харчування не тільки зацікавилися споживанням мікрозелені, а й навіть почали вирощувати її в себе вдома. На перший погляд, це доволі легко: всі речовини, необхідні для пророщування, уже містяться в зернині, однак існують певні труднощі.

Вирощуванням мікрозелені займаються як великі виробники, так і дрібні агропідприємці, для яких це може стати головним джерелом прибутку. Поки що мікрозелень не споживається масово в Україні, однак у цьому продукті зацікавлені ресторани — її використовують для салатів, напоїв, а також прикрашають страви.

рослинництво, мікрозелень, технології

Як зробити вирощування мікрозелені прибутковою справою та не зазнати збитків? Зараз цей продукт вирощують на субстраті або на гідропоніці. Виробництво можна налагодити і в теплиці, і звичайному будинку зі спеціально обладнаним приміщенням. Для нормального розвитку рослин важливо створити максимально правильний мікроклімат. Асортимент культур, які не потребують спеціальних добрив на початкових етапах вирощування, надзвичайно широкий. Зі збутом товару й окупністю проекту також зараз проблем не повинно бути, адже пропозиція на ринку поки що не висока. Якщо подбати про збут заздалегідь, можна отримувати гарний прибуток, особливо в зимову пору, коли ціни на мікрозелень зростають.

Які існують труднощі у вирощуванні мікрозелені?

  1. Насіння можна використовувати лише не протруєне. Однак тоді матеріал повинен бути лише високоякісним та гарантовано здоровим. Густота висівання доволі висока, а за цієї умови хвороби поширюються надзвичайно швидко.
  2. Мікрозелень важко зберігати і транспортувати. Цей продукт потребує спеціальних температурних умов, а термін його зберігання складає 5–10 днів. Найкраще вирощувати мікрозелень неподалік точок збуту, поблизу великих міст.
  3. Мікрозелень швидко «перезріває». Це постійний цикл із посадки та збору врожаю та доволі трудомісткий процес, адже найчастіше все доводиться робити вручну.
  4. Потрібно постійно працювати над рекламою продукту, адже в Україні споживання мікрозелені ще не є звичним для населення. 

Попри усі труднощі, вирощування мікрозелені є доволі перспективною справою. Особливо для дрібних підприємців, оскільки відсутня конкуренція, немає потреби в найманих працівниках та складній дорогій техніці.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf