У чому користь мікрозелені?

Тренд на вживання екологічних і максимально корисних для організму продуктів надовго ввійшов у наше життя. Ми вже й уявити не можемо, як це — не прислухатися до потреб свого тіла. Однією з найкорисніших харчових добавок (своєрідною вітамінною бомбою) є мікрозелень — мініатюрні паростки будь-якої зелені або інших їстівних культур. 

Користь мікрозелені

Ще років 30 тому складно було й уявити: невже проростки, яким лише від 7 до 10 днів, можна їсти? Довгий шлях мініатюрної зелені від примхи окремих аграріїв-диваків до високої кухні ресторанів, а потім і до нашого повсякденного раціону розпочався на межі ХХ–ХХІ століть. 

Спочатку мікрозелень використовували лише для декору страв: так вони виглядали набагато апетитніше. А потім науковці з’ясували, що мікрозелень містить в середньому в 10 разів більше вітамінів, ніж “доросла” зелень або овочі. Саме тому її почали охоче вживати в їжу. З ресторанів мікрозелень поступово перебралася на полиці найближчих супермаркетів і стала доступною майже кожному. 

Які рослини придатні для вирощування мікрозелені?

Для вирощування мікрозелені придатні майже сільськогосподарські культури. Але найбільш популярними наразі є:

  • рукола та різноманітні види салатів;
  • люцерна,
  • жито,
  • редис, 
  • горошок, 
  • капуста, 
  • буряк… 

І ще безліч інших, серед яких є й справжні екзоти, як-от нут, маш і навіть їстівна квітка настурція! А от паростки пшениці й соняшнику використовують при випіканні крафтового хлібу: вони надають мучним виробам нових відтінків смаку. 

Чому вирощування мікрозм

Собівартість вирощування мікрозелені невелика (адже це переважно звичайні сільськогосподарські культури), а от роздрібна ціна сягає 50 грн за 100 грамм (тобто, 50 тис. грн за центнер). 

Хоча капіталовкладення у вирощування мініатюрної зелені невеликі, конкуренція на цьому ринку чимала. Особливо вона зростає восени та взимку, коли люди шукають корисну та смачну альтернативу звичайній тепличній зелені. 

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf