Експертна думка

“Українські садівники задоволені минулим сезоном”, — експерт

Ціни на яблука у минулому сезоні були доволі високими, тому українські садівники задоволені минулим сезоном. Про це повідомляє портал east-fruit.com. За словами Ярослава Федишина, заступника директора ТОВ “Буковинський сад”, ті яблукарі, хто залишив частину врожаю у сховищах до початку літа, отримають великі прибутки. Адже зараз ціни на яблука подекуди сягають 30 грн за кг і навіть вище.

“Українські садівники задоволені минулим сезоном”, — експерт | MIZEZ

Прибутки яблукарів під час коронавірусу

Експерт підкреслює, що й ситуація з коронавірусом, як не дивно, зіграла на користь яблукарів. Протягом карантину люди стали купувати більше яблук, тому що це ті фрукти, що можуть чудово зберігатися вдома протягом тривалого часу.

“У супермаркетах яблука миттєво подорожчали від початку карантину. Але ніхто не очікував, що споживання виросте настільки, що у травні яблук у сховищах майже не буде”, — пояснює Ярослав Федишин.

Немає сумнівів, що ця ситуація суттєво вплине на ціни на яблука у новому сезоні. 

Яким був минулий сезон?

У позаминулому сезоні в Україні був зафіксований рекордний урожай яблук і, відповідно, найнижчі ціни на них. І хоча яблука були якісні, попит на них був невеликим. Деякі садівники навіть залишали фрукти просто на деревах, підрахувавши, що витрати на збирання перевищать прибуток від продажу.

“Усі фруктосховища були повністю заповнені яблуком. Але в кінці сезону 2018-2019 залишків яблука все ж було недостатньо для забезпечення потреб внутрішнього ринка, бо всі поспішали продати яблуко”, — пригадує Ярослав Федишин. 

У сезоні 2019-2020 втрати врожаю яблука садівникам компенсував ріст цін на нього. Врожай у 2019 році був низький внаслідок заморозків і численних випадків граду влітку. Тому не всі яблукарі змогли заповнити свої сховища. Незважаючи на поганий врожай, до карантину яблука все одно продавалися за заниженою ціною, оскільки деякі виробники орієнтувалися на реалії минулого сезону.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf