Ягоди та фрукти дорожчають: чого очікувати від цін?

Ціни на фрукти та ягоди на українських прилавках цього року не радують. Цьому сприяли весняні заморозки, а також карантинні обмеження, які призвели до зменшення поставок закордонних фруктів на вітчизняні прилавки.

Причини явища

В супермаркетах зараз за найдешевші яблука просять 20 гривень, а середня ціна на цей фрукт – від 30 до 35 гривень. Подорожчання яблук зумовлене тим, що зараз основними постачальниками є вітчизняні виробники, які орієнтуються на ціну імпортних фруктів. Наразі українські яблука не мають конкуренції, адже імпортних дуже мало – через закриті кордони та пандемію.

Експерти говорять, що раніше яблука привозили із Польщі. Але там спостерігається нестача робочих рук через відсутність заробітчан – зокрема, українських. Тому й збирати урожай нема кому. Це ж саме стосується і європейських ягід, куди також не потрапили заробітчани через закриття кордонів. Саме тому країни-виробники отримали малий урожай, і на експорт нічого не було відправлено. Українські ж ягоди подорожчали через те, що навесні спостерігалися спочатку заморозки, а потім – сильні зливи.

яблоки украина

Економісти прогнозують подальше підвищення цін на сезонні овочеві культури – це стосується також і картоплі з цибулею. Навесні через карантин були припинене міжміське сполучення – тобто, люди не могли дістатися до своїх городів. Як результат: частину врожаю втрачено, а попит на овочі збільшиться. Разом з цим зростуть і ціни. Тому слід бути готовим до того, що вартість навіть сезонних овочів та фруктів буде досить високою, у порівнянні із минулим роком.

яблоки украина

Читайте також: “УКРАЇНСЬКІ САДІВНИКИ ЗАДОВОЛЕНІ МИНУЛИМ СЕЗОНОМ”, — ЕКСПЕРТ

Редакційна команда MIZEZ.

Олександр Власюк

Схожі статті по темі:

asdf