Вирощування горіхів дає високий прибуток

Минулого року в Україні з’явилося 2 тис. гектарів нових горіхових насаджень. Фермерам допомагає державна програма компенсації вартості саджанців, яка дозволяє отримати до 80% компенсації здійснених витрат з придбання садивного матеріалу. 

Також за результатами шістнадцятої міжнародної конференції «Овочі та фрукти України-2019. Експортний прорив!», яка була проведена у грудні в рамках Fresh Business Expo 2019, у 2018–2019 роках зріс обсяг експорту горіхів та сушених бобових. Позитивні умови сприяють збільшенню зацікавленості аграріїв у горіховому бізнесі.

Українська горіхова асоціація прогнозує, що цього року площа горіхових садів зросте ще на 2,2 тис. га. Також припускають, що валовий збір горіхів складе 126 тис. тонн.

Особливість горіхового бізнесу є те, що дерева починають плодоносити мінімум через 5 років після висадки. Однак, якщо дотримуватися технологій, рентабельність цього бізнесу може досягати 400–500%.

На 7–8-ий рік після висадки прибуток від горіхового саду може становити 200–300 тис. грн з гектару. Соняшник дає 30 тис. грн з гектару, а ця культура — одна з найбільш рентабельних.

Великою перевагою вирощування горіхів також є те, що такий бізнес підходить для невеликих підприємств. Навіть одна родина із 4 осіб може доглядати за горіховим садом без допомоги найманих працівників, однак тоді площа його повинна становити приблизно 2 га.

З чого почати?

Спершу, звичайно, потрібно правильно підібрати якісний садивний матеріал. Завдяки щепленим саджанцям можна отримати якісні горіхи для експорту та мати супровідні документи. Такий урожай буде більш однорідним і добре піддаватиметься калібруванню.

Мінус саду, закладеного щепленими саджанцями, полягає в його короткому строку експлуатації. Такі дерева мають низьку морозостійкість, а з часом вона взагалі буде втрачатися. Це вплине на собівартість вирощування.

Сіянці, у порівнянні зі щепленими саджанцями, мають вищу морозостійкість, більш довговічні та набагато довше квітнуть.

Після вибору саджанців потрібно визначитися зі схемою посадки

За силою росту дерева поділяють на карликові, слаборослі, середні та сильнорослі. Схема посадки і кількість саджанців на гектар залежить від групи.

Традиційна посадка: розміщення за схемою 10×10 м, кількість саджанців — 100 на гектар.

Напівінтенсивна: розміщення за схемою 10×5 м, 14×7 м або 12×6 м, кількість саджанців — від 102 до 200 на га (через 15–20 років частину дерев можна буде прибрати).

Інтенсивна: розміщення за схемою 8×4 м, 5×5 м або 8×6 м, кількість саджанців — 240–310 на га. Така схема посадки найбільш поширена, а найкращий варіант висадки при ній — 8×4.

Суперінтенсивна: розміщення за схемою 7×3,5 (у шаховому порядку), іноді — 5×7. Суперінтенсивна схема посадки використовується для низькорослих сортів (не вище 2 метрів), які швидко починають плодоносити: через 5–6 років даватимуть 2–3 тонни з гектару.

Правильно потрібно розмістити запилювачі: по діагоналі або за квадратною схемою (залежить від рельєфу місцевості, сили й напрямку вітру). Використовують від 3 до 5 запилювачів.

Якщо все зробити правильно, через 5–6 років горіховий бізнес дасть високий прибуток — більший, ніж від вирощування соняшника. 

Схожі статті по темі:

asdf