Як створити горіховий сад?

Лідерами із вирощування волоського горіху у світі є США, Туреччина, Китай та Іран. Наша країна займає друге місце у якості експортера цієї культури. Більша частина горіху у нас заготовляють домашні господарства, а не великі підприємства. При цьому, великих садів в Україні немає. А ті, які зараз діють, скоро вийдуть на максимум плодоношення. Як створити власний горіховий сад, який би приносив вам прибуток?

Як створити горіховий сад? Mizez

Правильна підготовка до посадки горіху

Волоський горіх – це культура, яка любить вологу. І вона здатна давати добрий урожай лише за певних умов. Так, вирощувати горіхи можна в теплих південно-західних та центральних регіонах, а також на півдні. Ґрунти повинні бути добре зволожені, періодично потрібно підвищувати їх родючість за допомогою добрив та сидеративних культур.

Висаджувати горіхи потрібно на відкриті площі, ряди повинні йти з півночі на південь. Земля повинна мати добру повітропроникність. Є вимога й до рівня ґрунтових вод – мінімум 2-2,5 метри. Це потрібно для доброго живлення рослин.

Перед висадкою культури потрібно належним чином підготувати ґрунт. Спочатку правильно виберіть ділянку. Після цього потрібно видалити всі зайві рослини, вивезти їх за межі ділянки. Потім її треба заборонувати, вирівняти й продезінфікувати. У якості добрива використовують гній та фосфор, азот, калій. Перед внесенням добрив проводять аналіз ґрунту, щоб зрозуміти, скільки та чого не вистачає.

Для висаджування горіху не рекомендується використовувати засолені та заболочені ґрунти, місцини, які піддаються затопленню після дощу, низини.

Вирощування

Посадити волоський горіх можна з насіння або за допомогою саджанців. Якщо обирати насіння, то слід мати на увазі, що є ризик того, що не всі посаджені горіхи зійдуть, не всі збережуть властивості сорту. Плоди на таких деревах почнуть з’являтися лише після 7-8 років розвитку.

Інший шлях вирощування – за допомогою щеплення. У даному випадку перші плоди також будуть через 7-8 років. Але якщо догляд був правильним та ретельним, то можна розрахувати на результати праці вже через 5 років.

Третій шлях – за допомогою саджанців. Це однорічні деревця, які не мають дефектів верхнього шару кори. Також придивіться й до стану коренів, які повинні бути добре розвиненими, щоб дерево добре прижилося.

Обов’язково при виборі саджанців враховуйте особливості сорту і його плодоношення. Це допоможе уникнути помилки при виборі сорту, що може призвести до підмерзання. Варто обирати українські сорти, які акліматизовані до кліматичних та ґрунтових умов. Наші сорти починають плодоносити на 4 або 5 рік. Якщо все йде успішно, то, починаючи із 8 року, можна розраховувати приблизно на 15 кілограм горіхів із одного дерева. Повне плодоношення у розмірі 50 кг з дерева можливо отримати на 12 рік розвитку.

Схема посадки

Створюючи майбутній сад, треба висаджувати рослини, враховуючи родючість ґрунтів, особливості сорту, а також ту техніку, яку планують використовувати в господарстві. Для менш родючих ґрунтів обирають схему 10*10, для родючих – 12*12. Якщо горіхи відносяться до верхівкового типу плодоношення, дана схема посадки також є актуальною.

Латеральні сорти швидше плодоносять, дають більший урожай, але вони не такі сильнорослі. Міжряддя у такому випадку можна засадити іншими культурами. Але слід враховувати особливості обробки – чи будуть вони співпадати, чи не стануть на заваді одне одному.

Волоський горіх, посаджений для промислових цілей, вимагає правильного розміщення сортів-запилювачів. Так, вони повинні бути не далі, ніж за 100 метрів. А максимальна кількість таких рослин – не більше 10 відсотків.

Саджанці висаджують в ґрунт навесні. Якщо регіон південний – зробити це можна й восени. Глинистий ґрунт вимагає додавання компосту й торфу. Місце посадки повинно мати добре освітлення – затінок для дерев не підходить.

Одразу після посадки дерева треба полити – достатньо 2-3 відра на кожну рослину. Під час посушливої погоди горіхи треба обов’язково поливати.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf