Іноземний плодоовочевий ринок і 5 найпопулярніших міфів про нього

Європейські ринки відкрити для вітчизняних фермерів вже декілька років. Але підкорити його вдається далеко не всім. Зокрема, через розповсюджені упередження вітчизняних аграріїв, які заважають їм вийти на нього.

Міфи, про які треба забути

Для українських виробників вітчизняний ринок є більш прийнятним і комфортним. Зокрема, це можливо через менш жорсткі правила роботи та менш вимогливого споживача. Останній може пробачити фермеру те, чого іноземні покупці не пробачають.

Також наші фермери стикаються із міфами про іноземні ринки, які заважають їм рухатися у тому напрямку. Найпопулярнішими є наступні п’ять:

  1.     Міф перший – експорт завжди передбачає велику маржу. Експерти ж говорять, що експорт є, перш за все, системною роботою. Продаж товару за кордон не означає виключно великих прибутків.
  2.     Міф другий – експортні товари мають кращу якість, ніж ті, що призначені для вітчизняного ринку. Якість – це важливо. Але, перш за все, товар повинен відповідати специфікаціям, стандартам, мати сертифікати, які затребувані на іноземному ринку.
  3.     Міф третій – з будь-якого продукту можна створити експортну якість. У даному випадку мова йде про помилкову стратегію: скуповування різної продукції для складання експортних партій.
  4.     Міф четвертий – низька ціна є перевагою в експорті. Вона буде такою лише за умови високої якості товару, дотримання правил. Тільки так можна витримати конкуренцію.
  5.     Міф п’ятий – найбільшим попитом користуються нішеві продукти. Варто пам’ятати, що такі нішеві культури – це тимчасові тренди, яким характерно змінюватися. А для успіху за кордоном варто орієнтуватися на довгострокову перспективу.

Таким чином, варто переглянути власні упередження щодо експорту сільськогосподарської продукції за кордон та детальніше вивчити досвід тих, хто успішно там працює не один рік.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf