АЧС в Німеччині: як німці борються з чумою свиней

Вітчизняне сільське господарство багато років страждає від африканської чуми свиней. Із регулярною періодичністю фіксують спалахи у різних регіонах країни. А ось в Німеччині із цією проблемою раніше не стикалися. Та не так давно вона торкнулася і місцевих ферм. Німецький досвід боротьби із АЧС – приклад того, як можна  успішно подолати небезпечний для тварин вірус.

африканська чума свиней

Як АЧС потрапила до Німеччини?

Німеччина вперше в своїй історії зіткнулася з африканською чумою свиней, коли спочатку на південний схід від Берліна, в федеральній землі Бранденбург, в семи кілометрах від польського кордону 9 вересня виявили труп кабана. Пробу тут же відправили на експертизу. Наступного дня міністерство продовольства і сільського господарства підтвердило: тварина померла від вірусу, смертельного для диких і домашніх свиней, але безпечного для людини.

Потім, 15 вересня, в радіусі 25 кілометрів від того ж місця знайшли трупи ще чотирьох кабанів, а п'ятого хворого, застрелили. Всі тести підтвердили побоювання. З цього моменту стало зрозуміло, що в Німеччині виник осередок АЧС. З класичною європейської чумою свиней німецька влада і фермери не раз боролися в 1990-х роках, останню спалах ліквідували в 2006 році. А ось з африканською різновидом вірусу, від якої немає вакцини тут досі справи не мали.

Раніше не змогла побороти вірус і Польща, де перші випадки АЧС були зафіксовані на початку 2014 року на кордоні з Білоруссю, влада якої намагалися приховати масштаби епідемії на своїй території. З осені 2019 року заражених кабанів стали все частіше виявляти в західних польських регіонах, тому в ФРН подумки вже були готові до того, що рано чи пізно вірус потрапить і до них. Тому після виявлення першого ж трупа кабана відразу забили на сполох.

Ізолювання потенційно небезпечної зони

Лікувати домашніх свиней від африканської чуми неможливо, а єдиний спосіб боротьби з вірусом - забивати все поголів'я: як інфікованих тварин, так і тих, які могли мати з ними контакт. Тому на даному етапі найперше завдання німецької влади - запобігти потраплянню зарази на ферми. Для цього необхідно не підпускати до будівель кабанів, ізолювати їх у лісі.

Тому місце виявлення першого трупу кабана за три дні обнесли по периметру мобільним електричним парканом довжиною в 12 кілометрів. Входити в заборонену зону, збирати тут гриби, кататися на велосипеді суворо заборонено.

Потім визначили приблизно 25-кілометрову зону підвищеної небезпеки, де, з одного боку, пошукові групи у результаті знайшли інші трупи, і де припинені будь-які сільськогосподарські роботи, в тому числі збір врожаю, і лісозаготівлі. Таким чином намагаються не сполохати кабанів, щоб вони не покинули звичних місць. Не обійшлося й без втрат із боку фермерів. Так, для них це може обернутися зривом сільськогосподарських робіт.

Експорт німецької свинини за межі ЄС припинився

В землі Бранденбург навколо місця спалаху АЧС знаходиться 41 свинарська ферма з поголів'ям приблизно в 12 700 тварин. Вони зараз в безпосередній небезпеці. У той же час в цілому по Німеччині близько 20 400 господарств тримають 25,5 млн свиней. Якщо АЧС не вдасться локалізувати на східному кордоні країни, під ударом може опинитися ключовий напрямок німецького тваринництва.

Втім, перший макроекономічний удар галузь вже отримала: Китай оголосив про припинення імпорту німецької свинини. Справа в тому, що свині можуть захворіти навіть тоді, коли люди дають їм в корм залишки своєї їжі, що містить вірус АЧС. А саме КНР у 2020 році стала головним імпортером німецької свинини, збільшивши в першому півріччі закупівлі в порівнянні з аналогічним періодом минулого року більш ніж в два рази і довівши свою частку в німецькому експорті свинини майже до 27%. У свою чергу, таке збільшення експорту пов’язане із спалахом АЧС в Китаї.

Припинили імпорт також Південна Корея, Японія, Бразилія та Аргентина. Втім, 70% німецького експорту свинини, що склав за перші шість місяців 2020 року 870 700 тонн вартістю 2,4 млрд євро, йдуть в ЄС. Тут дотримуються регіонального принципу: в разі виявлення захворювання тварин в тому чи іншому місці припиняються закупівлі тільки у підприємств даного регіону. Міністерство сільського господарства ФРН вже веде переговори з владою Китаю та інших країн про те, щоб вони теж перейшли на регіональний принцип і зняли загальне ембарго.

Санітарні заходи на німецьких фермах

Що стосується німецьких споживачів, то вони від нинішньої ситуації можуть навіть виграти. Стрімке зростання поставок на китайський ринок призвело до того, що на німецькому ринку роздрібні ціни на свинину зросли за рік в порівнянні з серпнем 2019 року на 8,6%. Тепер ціни знизяться.

Поки ж господарства пильно стежать за розвитком ситуації в Бранденбурзі, де до вечора 17 вересня число підтверджених випадків АЧС зросла до семи. Фермери Німеччини завчасно підготувалися до можливої епізоотії. За його словами, санітарні шлюзи давно вже належать до стандартного устаткування ферм, допуск до тварин суворо обмежений. Власник невеликого господарства в західнонімецької землі Північний Рейн - Вестфалія Клаус Зікінген підтвердив, що без дезінфекції чобіт і захисного одягу до тварин ніхто не заходить. Такі суворі заходи дозволять стримати розповсюдження інфекції та її потрапляння на ферми.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Олександр Власюк

Схожі статті по темі:

asdf