Чому важливий біозахист свиноферм?

Вірус африканської чуми свиней, що поширився на території Східної Європи, здатний спричиняти смерть майже усіх заражених тварин, тобто має високу патогенність. Тому власникам ферм необхідно вжити всіх заходів, щоби запобігти зараженню тварин АЧС.

Окрім високої патогенності, АЧС у нашому регіоні властива низька контагіозність (низький ступінь заразності). Це означає, що поширення вірусу в стаді сприйнятливих тварин відбувається повільно. Усі тварини можуть заразитися через тижні чи навіть місяці. Однак усі свині, що інфікувалися вірусом АЧС, який циркулює на нашій території, вимруть. Зазвичай спочатку ознаки захворювання спостерігаються в 1-2 тварин, а вже потім АЧС вражає стадо повністю. Проте характерні для АЧС типові симптоми проявляються, коли вже заразилася велика кількість свиней.

Чому важливий біозахист свиноферм? | MIZEZ

Ліків та вакцини проти АЧС немає. Ситуація загострюється також через той факт, що в Україні суспільство малообізнане, неорганізоване, у нас немає прозорої системи контролю переміщення тварин, панує безкарність. Тому вітчизняні тваринники мусять самостійно максимально підвищити рівень біобезпеки господарств, щоби запобігти зараженню тварин АЧС.

Біологічний захист господарства

Біозахист — це комплекс заходів для підтримки здоров'я тварин, зокрема для на недопущення їх інфікування. Щоби забезпечити надійний біозахист на фермі, необхідні додаткові витрати: спеціальний одяг та взуття, дезбар’єри, предмети догляду. До того ж потрібно організувати спеціальний режим роботи підприємства, що включає не лише заборону на вхід стороннім людям, а й обмеження в пересуванні працівникам і транспорту. Але кожен власник свиноферми мусить розуміти, що загроза інфікування стада існує постійно, доки є тварини. А недбалість підприємця призведе до набагато серйозніших збитків, ніж вчасно введені та правильно організовані заходи захисту. Зараз потрібно усвідомити, що АЧС в Україні буде лютувати ще довго, тому дотримання порад фахівців критично важливе для виживання.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf