Африканська чума свиней: поширення захворювання сповільнюється

Африканська чума свиней є одним із найнебезпечніших захворювань для свійських тварин. Наразі поширення вірусу поступово уповільнюється — з початку року в Україні зафіксували 9 випадків АЧС. Про це повідомила Державна служба з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів.

Рівень захворюваності

Поширення АЧС сповільнюється. За період січень-квітень цього року фахівці зафіксували 9 випадків захворювання чумою:

  • 1 — у промисловому свиногосподарстві
  • 4 — у приватних господарствах
  • решта — поширення серед диких кабанів

Останній випадок АЧС було зафіксовано 2 квітня цього року серед диких кабанів. Його зареєстрували в мисливських угіддях поблизу с. Журавлівка, що у Вінницькій області. Наступного ж дня, 3 квітня, відбулося засідання протиепізоотичної комісії, під час якої було затверджено порядок дій, які будуть проводитися в Журавлівці для захисту тварин від зараження.

Дані статистики

Наразі карантин діє у декількох населених пунктах, які знаходяться у Вінницькій, Херсонській та Кіровоградській областях. Вони покликані зупинити поширення хвороби та не допустити зараження у інших господарствах — приватних та фермерських.

У минулому році в Україні зафіксували 53 випадки захворювання африканською чумою свиней, з яких:

  • 35 — домашні тварини
  • 11 — дикі тварини
  • 7 — інфіковані

Як бачимо, найчастіше випадки виявлялися у приватних селянських господарствах. Нинішня тенденція до зниження захворюваності є позитивною та дозволить уникнути втрати поголів’я.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf