Ефективність пробіотиків у свинарстві

У світі останнім часом пробіотики у свинарстві використовуються все частіше. Свиногосподарства зазнають значних збитків через клостридіози, хвороби із синдромом метрит-мастит-агалактії (ММА) та діареї новонароджених поросят. Ці проблеми спричиняє мікробіоценоз кишківника (дисбактеріоз). Порушення балансу мікрофлори відбувається внаслідок забрудненості кормів ксенобіотиками, недотримання санітарних правил утримання тварин, незбалансованості їх раціону, використання лікарських препаратів, стресів, вакцинації.

При застосуванні антибіотиків для профілактики проблема з хворобами не вирішується. Ба більше, цей захід може призвести до прискорення трансформації умовно-патогенної мікрофлори у патогенну. Тому поширеним стає застосування пробіотиків — препаратів, що містять живі організми нормальної мікрофлори кишківника та характеризуються вираженими протективними властивостями. До них належать біфідобактерії, молочнокислі та спороутворюючі бактерії, стрептококи й анаеробні спороутворюючі бактерії.

Ефективність пробіотиків у свинарстві | MIZEZ

Найефективніші бактерії

Найбільшу ефективність мають препарати спороутворюючих бактерій. Завдяки їхньому проростанню у шлунково-кишковому тракті тварин утворюється ряд біологічно активних продуктів. Вони негативно впливають на умовно-патогенну мікрофлору й водночас сприяють розвитку корисних бактерій. У результаті контамінація навколишнього середовища патогенними мікроорганізмами та ризик виникнення захворювань у свиноматки і в поросят зменшується.

Для Bacillus licheniformis характерні імуномодулюючі властивості. Ці бактерії стимулюють синтез ендогенного інтерферону, лізоциму, підвищують фагоцитарну активність лейкоцитів, посилюють синтез імуноглобулінів. 

Експериментально було доведено ефективність пробіотиків у свинарстві. При застосуванні препарату в дозі 0,3 кг на 1 тонну корму в раціонах свиноматок за 2 тижні до опоросу та під час лактації зменшується захворюваність на метрит-мастит-агалактію на 10,2%, а також збільшується на 0,95 голів вихід відлучених поросят на свиноматку за опорос. За допомогою пробіотиків, що містять Bacillus subtilis та Bacillus licheniformis, можна покращити якість молока свиноматок: таким чином зростає вміст сухої речовини, білків, жирів. У результаті збільшується маса поросят при відлученні на 0,5 кг.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf