Проблеми свинарства в Україні

негативна тенденція українського свинарства

В Асоціації «М’ясної галузі» занепокоєні негативними тенденціями українського свинарства. Фахівці назвали головні проблеми галузі та звернули увагу на деякі помилки її представників.

Тенденції у свинарстві протягом останніх 5 років:

  • скорочення поголів’я до 5,7 млн (за даними від 01.01.2020 року), що є найменшою чисельністю за весь період незалежності України;
  • споживання свинини на душу населення зменшилося на 10 кг та становить 15 кг на рік, при цьому в ЄС цей показник складає понад 41 кг, у Білорусі — 38,5 кг;
  • щороку 500 підприємств припиняє займатися свинарством, внаслідок чого люди втрачають роботу, села занепадають, а молодь їде на заробітки до країн ЄС.

Негативно впливає на розвиток українського свинарства відсутність компенсацій свинокомплексам за тварин у разі спалаху африканської чуми свиней. За 9 років поширення цієї хвороби в Україні механізм компенсацій так і не запустили. У ЄС та Азії це було зроблено ще в перший рік виникнення АЧС, а деякі країни за 2-3 роки отримали статус вільних від цієї хвороби свиней.

Ключові помилки представників галузі

Деякими свинокомплексами на початку карантину в Україні безпідставно було піднято ціну на живих тварин на 15% (з 45 до 52 грн/кг). Внаслідок цього переробники м’яса були вимушені підвищити ціни на свинину.

Виробники курятини були готові до зміни попиту під час ажіотажу та знизили ціни. Роздрібна ціна на курку становила 40 грн/кг у ці тижні та була нижчою, ніж вхідна ціна на живих свиней для м’ясопереробних підприємств. Тому споживачі переважно купували курятину.

Таким чином через тиждень попит на свинину впав на 30%. Виробники та переробники мали надлишок продукції, і вартість живих свиней знизилася з 52 грн/кг до 40 грн/кг.

Через ці коливання знижується прогнозованість бізнесу, утворюються «провали» та надлишки в пропозиції, на них негативно реагують споживачі. Асоціація «М’ясної галузі» закликає аграріїв міркувати стратегічно, а не ситуативно, підтримувати стабільні відпускні ціни та не зловживати ситуацією.

Ще одна основна негативна тенденція українського свинарства — перевитрати у понад 8 млрд грн щороку на корм і ветеринарні препарати. Внаслідок цього свинина дорожчає, тому споживачам стає все важче її придбати. Підвищувати відпускні ціни неефективно, адже українці й так витрачають на продукти харчування понад 2/3 доходу. Необхідно знижувати собівартість свинини, що є основою конкурентоспроможності бізнесу.

В Асоціації радять взяти приклад із українських виробників курятини. Вони знизили собівартість продукції до 20 грн за 1 кг живої птиці — рівня Бразилії, лідера собівартості курятини. Саме тому постачальники курятини спромоглися в кризовий період втримати ціни та відтягнути велику частку ринку м’яса на себе.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf