Тваринники України можуть залишитися без кормів

запобігти дефіциту кормів

Асоціація «Свинарі України» звернулася до уряду з проханням запобігти дефіциту кормів і кормових інгредієнтів.

Якісні та безпечні корми є основою стабільного розвитку тваринництва й птахівництва. Проте представники галузі в Україні можуть зіштовхнутися з нестачею цих ресурсів через зміни у сфері регулювання виробництва та обігу кормів. 

19 січня цього року набув чинності Закон «Про безпечність та гігієну кормів». Тепер в Україні дозволяється виробляти та/чи здійснювати обіг тільки тих кормів, які складаються лише з зареєстрованих у країні кормових добавок. Водночас новий Закон скасував реєстрацію готових кормів та преміксів, а зареєструвати кормові добавки зараз неможливо, адже Державний реєстр кормових добавок наразі відсутній. Його мали створити в перехідний період після підписання Закону Президентом у 2018 році.

Результати набуття чинності Закону 

Нині оператори ринку кормів, які для виготовлення продукції використовують імпортні інгредієнти, не мають можливості працювати. Зважаючи на те, що більшість виробників продукції для тварин у рецептурі кормів має імпортні добавки, тваринники невдовзі можуть відчути дефіцит готових кормів та окремих їх складових, адже поставки до України зупиняться. Шукати вітчизняні чи вже зареєстровані альтернативи надто дорого, адже тоді необхідно розробляти нову рецептуру, шукати постачальників. Внаслідок послаблення виробничих показників погіршаться фінансові результати тваринників, і з галузі будуть виходити ті, хто не зміг пристосуватися до нових умов.

Щоби запобігти дефіциту кормів та його негативним наслідкам, асоціація «Свинарі України» долучилася до звернень інших об’єднань і закликала Мінекономіки розв’язати проблему та відновити можливість реєстрації кормів і кормових добавок, зокрема імпортних.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf