Уряд планує обмежити експорт ВРХ

В уряді готують постанову про обмеження експорту живої ВРХ за кордон. Пов'язано це з тим, що вітчизняній галузі тваринництва необхідна підтримка, адже зараз вона знаходиться не в найкращому стані.

Проблеми галузі

У галузі тваринництва спостерігається дуже низький темп зростання виробництва. Останні 10 років він знаходиться на рівні 0,4%. Щоб зрозуміти, наскільки це мало, використаємо для прикладу галузь рослинництва — вона зростає у середньому на 4,8%.

Окрім цього, є й такі проблеми:

  • Низький рівень товарного виробництва.
  • Низький рівень інвестицій (пов'язано з довгим періодом окупності).
  • Низький рівень споживання продукції населенням.
  • Негативний вплив хвороб, які вражають галузь.

Кількість поголів’я великої рогатої худоби зменшилося з 2015 року майже на 20% (3,4 млн голів). Кількість дійних корів знизилася на 20,2%. Поголів’я свиней скоротилося на 1,3 млн (майже 19%). Одним із факторів, який погіршив ситуацію, стало поширення африканської чуми свиней.

Таким чином, галузь тваринництва потребує підтримки на внутрішньому ринку. Якщо продукція буде продовжувати експортуватися у таких обсягах, може спостерігатися нестача певних харчових продуктів та підвищення цін.

Шляхи вирішення

Окрім обмеження експорту великої рогатої худоби, розглядається також необхідність інвестицій. Наразі їх оцінюють приблизно в 1200 млн гривень на рік. До цієї суми входить відшкодування вартості будівництва (третини), а також виділення 50 млн гривень на особу, яка займається тваринництвом. 

Сподіваються, що подібні заходи допоможуть збільшити кількість свиней на 18%, великої рогатої худоби — на 11%, а приріст у виробництві молока має скласти 5%.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf