У 2020 році держпідтримка на утримання молодняка ВРХ не надаватиметься

держпідтримка на утримання молодняка ВРХ

Під час агрополітичного форуму «Державна підтримка аграрного сектору 2020» Олена Альшанова повідомила про те, що програма підтримки на утримання молодняка великої рогатої худоби відмінена через брак коштів у бюджеті.

Офіційна заява

Олена Альшанова, заступник директора Департаменту аграрної політики та сільського господарства Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, заявила, що офіційне рішення про скасування дотацій на збереження та утримання телят вже прийняте. 

У 2020 році на тваринництво держава виділила 1 млрд грн замість запланованих 4 млрд грн. Світова криза та складна економічна ситуація в країні кардинально змінила плани на цей рік, що й змусило скоротити видатки на галузь.

Наслідки такої ситуації будуть негативними, але будь-які прогнози робити зарано. Проте, стверджують експерти, передбачуваним буде зменшення поголів’я молодняка, адже багатьом господарствам буде просто невигідно його утримувати. Особливо зараз, коли всі сфери українського аграрного сектору знаходяться у стані кризи. Також ситуацію погіршить те, що фермерські господарства зазнають збитків через низьку купівельну спроможність населення, а тому вимушені скорочувати обсяги виробництва.

Як було раніше

Дотація на молодняк надавалася фермерським господарствам, які належали фізичним особами. За утримання телят фермер отримував певну грошову суму, яка постійно збільшувалася. За теля, якому виповнилося 4 місяці, він отримував від держави 300 грн, 8 місяців — 700 грн, 12 місяців — 1500 грн. Так за рік можна було отримати 2500 тисячі гривень за кожне теля. Це було суттєвою підтримкою для фермерів, особливо для невеликих господарств.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf