Молоко зберігає статус найбільш рентабельного продукту тваринництва

Рентабельність молока за минулий рік оцінюють у 20,6 відсотка, що на 4,5 вище, ніж попереднього року. Такий показник є найвищим серед усієї продукції тваринництва – повідомляє Юрій Лупенко, академік НААН.

Молоко зберігає статус найбільш рентабельного продукту тваринництва

Дані статистики

За словами Юрія Лупенко, виробництво молока – це стабільно прибуткова сфера ще із 2007 року. Показник рентабельності за 2019 рік знаходиться на другому місці після 1994 року. Зараз є меншим, ніж показник 2017 року із рентабельністю у 26,9 відсотка.

Якщо говорити про фермерські господарства, то тут рівень рентабельності становить 20,1%. І цей показник також є вищим ніж той, що був у 2018 році – тоді він становив 18 відсотків.

Рентабельність інших продуктів тваринництва

Окрім молока, прибутковістю може похвалитися виробництво м’яса свиней – 4,7 відсотка. Яйця мали рівень рентабельності 5,4 відсотка у 2018 році, але цього року їх виробництво є збитковим із показником мінус 23,5. Рівень рентабельності м’яса птиці впав із 5,7 до мінус 3,7 у 2019 році. Збитковими є виробництво м’яса великої рогатої худоби, меду, м’яса овець та кіз, шерсті – і ця збитковість є традиційною для галузей. А ось у фермерських господарствах м’ясо птиці зберегло свою рентабельність на рівні 13,2 відсотки, така ж ситуація і з медом – 28,4.

Експерт пояснює таку ситуацію на профільних підприємствах тим, що ціни на реалізацію були зменшені. Окрім цього, збитковість виробництва шерсті та м’яса вимагає підтримки з боку держави. Особливо, зважаючи на те, що споживання м’яса в Україні до сих пір є далеким від оптимальних норм.

Читайте також:  В УКРАЇНІ ЗБІЛЬШУЄТЬСЯ КІЛЬКІСТЬ МОЛОКА ЕКСТРАҐАТУНКУ

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf