Складна ситуація на молочному ринку

Цьогорічна коронавірусна криза зумовила чимало проблем на українському та світовому ринку молочних продуктів. Труднощі наздогнали обидві сторони виробничого процесу: як виробників сировини, так і переробників. Зараз деякі представники молочної галузі й узагалі працюють без отримання прибутку. І це при тому, що ще донедавна молочна галузь була дуже вигідною та прибутковою. 

Складна ситуація на молочному ринку | MIZEZ

Детальніше про ситуацію на молочному ринку

  • Нагадаємо, що в березні відбулося підвищення попиту, який потім знову впав. На щастя, ситуація не стала критичною. З країн Європи повернулися сотні тисяч наших співвітчизників, тож кількість споживачів істотно збільшилася.
  • Внаслідок карантинних обмежень сектор готельно-ресторанного бізнесу та кейтерингу зазнав чималих збитків. Тому зникли налагоджені канали збуту молокопродукції для багатьох виробників і переробників.
  • Також суттєво знизилися ціни на експортну продукцію на зовнішніх ринках. Не зазнали відчутних збитків лише ті виробники, які були  орієнтовані на продаж своєї продукції в країни СНД (і то не всі!).
  • Незважаючи на девальвацію гривні, обсяг імпорту молочних продуктів поступово збільшується. Зараз імпортується набато більше продукції, ніж у цей же час у минулому році. 
  • Чи не кожного виробника торкнулася проблема подорожчання кормів (особливо імпортних) і зниження собівартості сировини, що постачається виробникам.

Свою думку з приводу ситуації на молочному ринку України висловив Віктор Солтис, заступник голови правління, директор заводу ПрАТ “Тернопільський молокозавод” ТМ “Молокія”. Він зазначив, що обсяг споживання традиційних молочних продуктів не повинен змінитися. Може зменшитися лише споживання високомаржинальних або ексклюзивних видів молокопродукції. 

Віктор Солтис також підкреслив, що обсяги споживання тих чи інших видів молочних продуктів будуть напряму залежати від можливостей поставок їх у торгові мережі або доставки на дом. 

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf