Свині породи п’єтрен: розведення, догляд та харчування

Останнім часом правильне харчування набирає популярності. Тому люди переглядають власні звички, зокрема, щоденний раціон. Все більше уваги покупців привертає пісна свинина. Фермери відгукнулися на такі потреби споживачів та почали приділяти увагу вирощуванню свиней беконного напрямку. До нього відноситься і порода свиней п’єтрен.

Свині породи п’єтрен: розведення, догляд та харчування

Характеристика породи

Свині даної породи мають бельгійське походження, були виведені у 1920 році у невеликому містечку П’єтрен, що й дало назву тваринам. Із 1925 року тут почали застосовувати науковий підхід до вирощування, щоб отримати свиней із великою кількістю м’яса, а не жиру. Для закріплення результату селекціонери використовували близькоспоріднене парування.  

Довгий час чисельність породи була малою – її розводили лише у Бельгії. Але коли у 50-х роках у Європі зріс попит не нежирну свинину, свиней п’єтрен почали вирощувати й в інших країнах. Також тварин використовувати для покращення характеристик інших порід. Залишається популярною вона і зараз – експорт м’яса тільки зростає.

Зовнішність тварин дуже відрізняє їх від інших. Свині мають довге м’язисте тіло циліндричної форми. У молодому віці в них навіть можна побачити, як проглядаються м’язи – а все через малу кількість жиру. Ноги у свиней довгі – у поєднанні із підтягнутим животом та вузькими грудьми це надає їм високого зросту.

Шия у п’єтренів довга та м’язиста, спина рівна, голова невелика із прямостоячими вухами. На тілі розташовані темно-сірі плями. Кнурі досягають ваги від 230 до 260 кг, а свиноматки - показників від 160 до 220 кг. Для розведення їх використовують до 4-річного віку. Потім репродуктивні характеристики починають погіршуватися.

Розведення свиней

Свиноматки п’єтренів характеризуються невисокою плодючістю. Самиця народжує до 8 поросят. Також ці свині відрізняються невисокою молочністю – тому поросята не можуть нормально набирати вагу. Варто зауважити, що чим старшою є свиня, тим краще вона піклується про потомство.

Зважаючи на те, що молочність свиноматок є низькою, варто давати їм молокогонні корми, у яких багато білку. Додають до раціону також макуху та коров’яче молоко. Якщо годування повноцінне, поросята будуть набирати приблизно 500 грам ваги кожного дня. Варто відзначити, що м’ясна спрямованість породи добре передається у спадок.

В віці приблизно семи-дев’яти місяців поросята важать 100 кг. Їх вже можна відправляти на забій, щоб отримати якісне м’ясо із мінімумом жиру. Воно не потребує тривалої термічної обробки, швидко засвоюється.

Вважається, що розведення п’єтренів не завжди є вигідним, якщо займатися тільки ними. Але вони добре підходять до поліпшення якості інших порід свиней – зокрема, їх м’ясних характеристик.

Догляд та харчування

Свинарник, де будуть знаходитися п’єтрени, варто створити таким чином, щоб не допускати перегріву чи протягів. Температура +10 градусів є для тварин критичною – вони мерзнуть, збираються докупи, зариваються у підстилку. Тому, варто утеплити свинарник. А більш низькі температури призведуть до простудних захворювань. Температура, яка перевищує 30 градусів, може стати причиною загибелі тварин від теплового удару.

Навіть при посиленому годуванні свиней, зміниться тільки їх м’язова маса, а не жировий прошарок. Тварини мають прискорений метаболізм, тому є і певна вимога до характеристик корму – вони повинні мати велику кількість білку та вуглеводів. Найкращий вибір – заводський комбікорм. Також можна давати рибне або м’ясне борошно, кукурудзу, сою, молочні продукти.

Редакційна команда MIZEZ.

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf