Які напрями агро отримають вигоду від коронакризи?

Андрій Ярмак, економіст із ФАО ООН, розповів про те, які напрями агро зможуть виграти від кризи, спричиненої поширенням COVID-19 та введенням карантину. Поки що всі говорять здебільшого про негативні наслідки та збитки від коронавірусної кризи, проте вона має і плюси.

На думку Андрія Ярмака, найбільше постраждають підприємства, що мають високий ступінь переробки: м'ясні, молочні, плодоовочеві та кондитерські. Вигоду ж матимуть виробники та експортери сировини.

Переробні підприємства дають найбільшу кількість робочих місць, тому зниження виробництва відчутно вплине на доходи населення маленьких містечок і сіл України. Водночас представники зернового та олійно-жирового напрямів виграють від нестачі продовольства у світі. Відбудеться підвищенні попиту на зерно й масло, адже це базові недорогі продукти, яких люди потребуються завжди. А попит на продукцію з високою доданою вартістю, навпаки, знизиться.

Відновлення роботи агросектора

Однак експерти радять переходити від експорту сировини до постачання готових продуктів. Від цього всі напрями агро зможуть виграти. Олег Пендзин, член Економічного дискусійного клубу, зазначив, що орієнтуватися потрібно не на Європейський Союз, який має вдосталь своєї продукції, а на країни Азії й Африки, попри світову кризу. Перспективність цих двох напрямів доводять навіть такі прості дані: частка населення планети, що проживає у Європі, становить усього 10%, в Африці — 17%, в Азії — 59%.

Також необхідно відновити нормальну роботу агросектора. Для цього потрібно запустити рух громадського транспорту. Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру, вважає, що нормальне функціонування громадського транспорту сприятиме поступовому відновленню економіки, адже схема проста: агросектор – торгівля – транспорт – промисловість. Одне робоче місце у селі створює 10 робочих місць для містян (водіїв, вантажників, логістів, маркетологів, економістів).

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf