Географічне зазначення на продукції дозволяє продавати її на 15% дорожче

У країнах ЄС продукція з географічним зазначенням надзвичайно цікава для покупців і, як виявилося, продається на 15% дорожче. Юлія Прохода, експерт одного з проектів ЄС в Україні, стверджує, що такі товари демонструють зв’язок із місцевістю, де були вироблені, а тому є перевіреними та безпечними.

Українські товари та географічне зазначення

«Поява географічного зазначення на агропродукції дозволяє покупцеві зрозуміти, у якій місцевості вона була вироблена та які специфічні риси має»,

стверджує Юлія Прохода. Каже, що зараз для України важливо не тільки створювати та розвивати вітчизняні продукти з географічними зазначеннями, а й забезпечувати їх правову охорону.

Наприклад, каже фахівець, це може бути мед, медові напої, пилок тощо. Вони матимуть перевагу на іноземних ринках, адже є традиційними на ринку України і мають характерні особливості. Зовсім скоро мають зареєструвати географічне зазначення «Мед Закарпаття». 

Це дозволить підвищити популярність продукту, а також принесе більше коштів до державного бюджету. Так, сільськогосподарська продукція, яка є в переліку «Географічних індикаторів», щорічно приносить Євросоюзу прибуток у 75 млрд євро.

Важливість такої відмітки

Обсяги реалізації товарів, які мають географічне зазначення, є вдвічі більшими, ніж аналогічних продуктів, які його не мають. Європейські продукти є високоякісними та безпечними, адже мають традиційні перевірені методи створення, які визнаються у всьому світі.

 

Тому товар, який має чітке походження та захищений правом інтелектуальної власності, викликає у споживачів більше довіри, ніж той, який таких позначок не має. Окрім цього, вони є своєрідним знаком якості та гарантією того, що це не підробка.

Зараз в Євросоюзі існує 3322 назв продуктів, які входять в перелік «Географічних індикаторів». Серед них «ірландський віскі», «шампанське», «пармезан», «польська горілка» тощо.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf