Мелітопольська черешня стане першою ягодою з зареєстрованим географічним зазначенням

На інформаційно-аналітичному порталі АПК України з'явилася інформація щодо завершення реєстрації ще одного продукту з історичним географічним походженням — Мелітопольської черешні. Це перша українська ягода, яка матиме реєстрацію з географічним зазначенням і отримає визнання в ЄС. 

Мелітопольська черешня стане першою ягодою з зареєстрованим географічним зазначенням | MIZEZ

Підтримка уряду

Ініціатором подання заявки на реєстрацію стала «Асоціація виробників мелітопольської черешні». Завдяки спільній роботі з проектом ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні» та підтримці Мінекономіки та Мінагрополітики, вже у липні реєстрація географічного зазначення Мелітопольської черешні буде завершена.

Мелітопольська черешня вважається ягодою елітного класу. Її вирощували ще у XIX ст. поблизу міста Мелітополь на берегах річки Молочна. Елітною ягоду називають через відмінні смакові властивості та збалансований вміст цукру і кислоти. Вона чудово зберігається і має хороші товарні властивості.

Переваги товару з географічним зазначенням

Товар із чітким походженням та захищеним правом інтелектуальної власності викликає у споживачів більше довіри, ніж той, який таких позначок не має. Географічне зазначення є своєрідним знаком якості та гарантією того, що це не підробка.

Зараз в Євросоюзі існує понад 3320 назв продуктів, які входять в перелік «Географічних індикаторів». Серед них «ірландський віскі», «шампанське», «пармезан», «польська горілка» тощо.

Фахівці кажуть, що в Україні таким товаром може бути мед, медові напої, пилок тощо. Вони матимуть перевагу на іноземних ринках, адже є традиційними на ринку України і мають характерні особливості. Зовсім скоро мають зареєструвати географічне зазначення «Мед Закарпаття». 

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf