Вартість живця свиней поступово стабілізується

Асоціація «Свинарі України» повідомляє, що в другій половині травня вартість свиней забійної кондиції зросла на 3,7%. Аналітичний відділ асоціації щотижня здійснює моніторинг закупівельних цін на живець свиней. За останнім підсумками, середня ціна на ринку сягнула понад 44 грн/кг.

Незважаючи на те, що протягом трьох тижнів спостерігався низхідний рух, наразі відзначається підвищення діапазону закупівельних цін на ринку живця: більша частина товарних партій реалізовувалася в межах 43–45 грн/кг. Було зафіксовано як нижчу, так і вищу вартість, ніж зазначені показники, однак майже всі свиногосподарства змогли реалізувати поголів’я на 1-3 грн/кг дорожче, якщо порівнювати з попереднім тижнем.

Вартість живця свиней поступово стабілізується | MIZEZ

Фактори впливу

Хоча переробники скаржилися на те, що імпортна свинина тисне на ціни, та на початку травня спостерігалося відчутне зниження активності реалізації, ціна свинини українських виробників частково укріпилася. Фахівці називають 2 причини такої стабілізації:

  • поступова реабілітація цін на свинину на світовому ринку (зміни відбуваються одночасно зі США, Канадою, Бразилією, Німеччиною);
  • внутрішня пропозиція промислової свинини на сьогодні не є надлишковою.

Зараз середня забійна маса тварин знизилася до 105–107 кг, місцями навіть менше (це сезонне явище), за словами закупівельників живця свиней. Окрім цього, як констатували переробники, вартість свиней забійної кондиції цього тижня помітно залежала від регіону: у західних областях ціна тварин становила 44–45 грн/кг, центральні області закуповували більше за середньою вартістю, а в східних відзначалися нижчі ціни. Зважаючи на такі обставини, існує ймовірність, що середньоринкові ціни підвищаться наступного тижня внаслідок збільшення мінімальної позначки закупівлі. До того ж переробники чекають, що перед Трійцею свині забійних кондицій плавно будуть дорожчати.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf