У горах місцеві планують спроектувати унікальну сушарку для фруктів та ягід

Вижити у горах: фермер і винахідник роблять незвичайну сушарку для ягід і фруктів, що допоможе заробляти в умовах кризи. Через карантин в Карпатах немає туристів, тому зараз у місцевих жителів шансів заробити небагато. Але тамтешні активісти знайшли вихід — будівництво унікальної сушарки для ягід.

Винахід для отримання екологічної продукції

Якісні сухі фрукти та ягоди дуже цінуються в Європі. Саме для створення такого продукту об’єдналися винахідник Юрій Дудикевич та фермер Любомир Шерстюк. Сушарку планують розмістити на горищі будинку, де завдяки сонячному світлу буде проходити процес сушіння. До речі, сушіння за допомогою сонця вважається найекологічнішим способом з-поміж усіх. 

Познайомилися майбутні винахідники під час конференції, яка проходила в Ужгороді. Юрій Дудикевич на той момент вже мав експериментальний проект майбутньої сушарки. А фермер Любомир Шерстюк підказав йому ідею розміщення.

Спочатку сушарку планували створити як цілий окремий будинок. Потім зрозуміли, що в селі майже у кожній хаті є горище, яке використовується мінімально. Було вирішено побудувати сонячний колектор, щоб вже цього літа перевірити роботу винаходу.

“Така конструкція сушарки дозволяє розмішувати її на будь-якому даху. Тому кожне господарство може скористатися винаходом. Люди зможуть збирати і продавати не тільки свіжі ягоди, а й сушені”. 

Також це дасть змогу об’єднуватися в кооперативи, де одні займаються збиранням, а інші — сушінням. Це дозволить створити нові робочі місця, сільські громади зможуть самостійно заробляти, поповнюючи бюджет. 

Популярність сушених продуктів

Найбільш екологічним вважається сушіння природнім способом — за допомогою сонячних променів. Така екопродукція зараз дуже цінується в Європі, адже на першому плані у більшості європейців — здоров’я та правильне харчування. 

Також сушені фрукти — це корисний перекус і чудова альтернатива фаст-фуду.

Сушіння та продаж ягід і фруктів є вигідною справою. Наприклад, кілограм таких сухофруктів у середньому буде коштувати 40 євро у Німеччині. Зараз лідерами із виготовлення та експорту таких ягід та фруктів є Молдова, Туреччина та Чилі. Наша країна має всі умови та перспективи увійти до списку лідерів із експорту.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf