Як ФАО рекомендує захищати плодові дерева від заморозків?

Хоч зима цього року була теплою, проте весняні перепади температур завдали значної шкоди плодовим деревам. Посібник ФАО містить рекомендації щодо способів захисту від заморозків садів. 

Як ФАО рекомендує захищати плодові дерева від заморозків? | MIZEZ

Основні способи, які радять учені Мічиганського університету

Вентилятори. Найчастіше їх встановлюють на плантаціях цитрусових і на виноградниках, зокрема в Каліфорнії та Португалії. Вони перемішують холодне повітря, яке тримається при поверхні землі, з більш теплим у верхніх шарах. Завдяки вентиляторам температура підвищується на 2,5–3°С. Проте, щоб від таких машин був ефект, потрібна температурна інверсія. У Каліфорнії на плантаціях цитрусів вона є, тому вентилятори допомагають захистити дерева від заморозків. Якщо ж температурної інверсії немає або вона незначна, ефекту не буде. Також мінусам цих машин є шум і висока вартість (приблизно 30 тис. доларів).

Мікроспринклери. Завдяки ним можна підвищити температуру приблизно на 2°С. Їх установлюють під деревами, обігрів відбувається завдяки підземним водам, які тепліші, та за рахунок замерзання води. Полив потрібно починати за 2 години до прогнозованого початку заморозку.

Верхові спринклери встановлюють над деревами. Вони забезпечують захист завдяки шару льоду, що утворюється від поливу. За умови рівномірного та достатнього внесення води системи здатні протидіяти заморозкам у -7°С. Однак верхові спринклери не можна встановлювати над деревами з тонкими гілками, адже під вагою льоду вони зламаються. Також такі системи вимагають великої кількості води та підвищують ризик поширення кореневих хвороб, якщо ґрунт погано дренований.

Гербіцидний пар. Такий спосіб захисту від заморозків сприяє підвищенню температури на 1°С. Якщо земля гола, вона краще поглинає тепло вдень, а вночі потім його віддає. Цього ж ефекту можна досягти, скосивши трав’яний покрив та залуживши міжряддя. Також можна обприскати дерева розчином добрив, що підвищить морозостійкість зав’язі на 0,5°С.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf