Сезон ранніх ягід затримується через погодні умови

За словами садівників, внаслідок абсолютно унікальних погодних умов травня в Україні затримується початок сезону ранніх ягід і фруктів. Якщо минулого року жимолость, найбільш рання ягода, була в продажі з 24-25 травня, а на оптових ринках придбати партії можна було вже 27 травня, то цього року продажі жимолості ще не здійснюються, як інформує платформа East-Fruit.

За оцінками садівників, найбільш ранні сорти жимолості дозріють під кінець першого тижня червня, що означає затримку початку сезону в середньому на 7-10 днів. Це може негативно вплинути на перспективи збуту ягоди, адже водночас на ринку різко відбудеться збільшення пропозиції черешні й суниці садової. Сезон реалізації жимолості у 2020 році завершиться, за попередніми оцінками, наприкінці червня.

Минулого року роздрібна вартість жимолості десертних сортів у київських супермаркетах становила 320 грн/кг. Господарства встановили відпускну ціну на найсмачніші сорти жимолості в 200 грн/кг. Менш смачні сорти реалізувати було складно, причому навіть за набагато нижчу ціну: в середньому їхня вартість була на 50-80 грн/кг меншою.

Обсяги виробництва жимолості в Україні

Цього року почнуть плодоносити нові кущі жимолості на великих плантаціях, внаслідок чого пропозиція цієї ягоди на ринку, ймовірно, зросте. Однак заморозки можуть завдати шкоди рослинам, що призводить до зниження обсягів врожаю.

Олександр Ярещенко, який обіймає посаду заступника директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН України, у 2019 році надавав прогноз щодо рекордного врожаю жимолості у 20-25 тонн по всій Україні. Цього року врожай може збільшитися у понад 2 рази. Однак для площі України це досі є невеликим обсягом, особливо якщо порівнювати з виробництвом ягід у сусідній Польщі. Згідно з деякими оцінками, площі насаджень жимолості в цій країні є найбільшими у світі — 2 тис. га.

У 2019 році площі насаджень жимолості були в межах від 60 до 150 гектарів, за різними даними, а багато підприємств узагалі викорчували плантації цієї культури. Однак цього року спостерігався доволі високий попит на саджанці жимолості, зокрема серед дрібних садівників. Обсяги виробництва ягід культури в Україні зростатимуть, отож і продажі жимолості мають збільшуватися.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf