Збільшення імпорту овочів: нові антирекорди

Україна б’є овочеві антирекорди, стрімко збільшуючи імпорт овочів. І це при тому, що зараз – саме розпал овочевого сезону, коли дефіциту на полицях магазинів не повинно бути зовсім. Але покупці змушені купляти саме закордонні огірки і помідори, а також інші овочі.

Збільшення імпорту овочів Mizez

Зростання імпорту та причини явища

За перші п’ять місяців поточного року в Україну імпортували загалом 10,3 тисяч тонн огірків, а це на 47 відсотків більше, ніж минулого 2019 року. В основному імпорт прибуває із Польщі та Туреччини, Білорусі.

Головною причиною стрімкого зростання імпорту є несприятливі погодні умови, які спостерігалися в Україні у другій половині весни. У цей період прохолода змінилася зливовими дощами, що й спричинило обмежену пропозицію товару на вітчизняному ринку. При цьому, ціни трималися високі. Саме тому імпортери були змушені купувати овочі за кордоном, щоб задовольнити попит та знизити ціни.

Негативна тенденція

При цьому, 2020 – не перший рік, коли імпорт овочів в Україну зростає. Загалом є тенденція щодо збільшення імпортної продукції на полицях українських магазинів. І спостерігається це явище навіть «в сезон».

У 2019 році через малий врожай томатів збільшився їх імпорт з Туреччини, а цього року тенденція лише посилилася. Вперше за історію України були імпортовані огірки у липні, коли їх повинно бути вдосталь від вітчизняних аграріїв. Але покупці змушені були купувати овочі іноземного походження, адже українських на полицях майже не було.

Загалом експорт овочів з України зменшується із року в рік, а протягом 5 останніх років імпорт навпаки – збільшується. Так, за 2019 рік наша країна експортувала лише 8,6 тисяч тонн томатів і 3,8 тисяч тонн огірків. А це найменші показники за 5 і 3 роки відповідно.

 

Редакційна команда MIZEZ.

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf