Експертна думка

“За відсутності продуктивної вологи пшениця може випасти і в фазі прапорцевого листка” — експерт

Попри безсніжну зиму і суху весну пшениця в більшості господарств була у відмінному стані. Але після рясних дощів, які пройшли по всій території України, вона почала випадати. В одну мить фермери втратили свої вкладення та значну частину врожаю. Які ж причини випадання пшениці?

Начальник відділу розвитку продуктів агросервісу компанії KWS Ігор Давидюк підкреслює, що проблему випадання пшениці слід розглядати в комплексі — з урахуванням кількості опадів, стану кореневої системи та наявності приморозків.

“За відсутності продуктивної вологи пшениця може випасти і в фазі прапорцевого листка” — експерт | MIZEZ

“Якщо пшениці бракує продуктивної вологи, вона може випасти і в фазі прапорцевого листка”.

Однак процес випадання відбувається навіть у випадку, коли пшениця простояла всю посуху і випала лише після початку дощів. У такому разі, вважають фахівці, відмирання кореневої системи почалося ще під час посухи, а після опадів вона була вже просто не в змозі відновитися. Вага надземної частини рослини збільшилася, і ослаблена коренева система більше не могла її утримувати.

«Переломлення стебла внизу — це наслідок комбінації загущення посівів та ураження хворобами»

— зазначає заступник директора з наукової роботи Інституту фізіології рослин і генетики НАН України Віктор Швартау. Під “ураженням хворобами” Віктор має на увазі появу кореневих або прикореневих гнилей. Якщо вони з'являються, переконує фахівець, навіть найкращі та найякісніші фунгіцидні обробки можуть не спрацювати.

Річ у тому, що всі фунгіциди, які зараз представлені на ринку, йдуть рослиною знизу вгору і жоден не йде згори донизу. Тому скільки б фермер не виносив фунгіцидів, нижня частина рослини все одно залишається незахищеною.

Також причиною випадіння можуть бути вірусні хвороби (їх у цьому році на озимих зернових як ніколи багато). Найпоширеніші — карликовість та жовта мозаїка пшениці. 

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf