Актуальна ситуація: зниження закупівельних цін на українську пшеницю

В Україні знизилися закупівельні ціни на пшеницю. Це відбувається на тлі падіння біржових цін на даний товар у США та очікування результатів єгипетського тендеру. Виробники стримують продаж культури через те, що зараз спостерігається низька врожайність, і вони очікують підвищення ціни згодом. Для того, щоб сформувати експортні партії, трейдери підвищили ціни.

Актуальна ситуація

Планувалося, що ціни будуть поступово падати по мірі того, як будуть виконуватися експортні контракти, а пропозиція пшениці – збільшуватися. Але на днях відбулося падіння закупівельних портових цін до 6250-6350 гривень за тону. Одні трейдери купували пшеницю за високими цінами для того, щоб створити партію товару, а інші знизили ціни ще на минулому тижні.

Наразі експерти сподіваються, що вдасться зібрати урожай приблизно 25 млн тонн. Можливий варіант із 26 млн тонн. Із них планують експортувати від 17 до 18 млн тонн.

ціни на пшеницю

Чинники, які впливають на цінову політику

Експерти відзначають, що зараз ситуація із очікуванням поганого врожаю вже не є актуальною. І на вартість пшениці впливають інші чинники.

У 2019 році в цей же період вартість пшениці в портах України складала від 172 до 175 доларів за тонну. Нинішні ж ціни у межах 190-192 доларів є прийнятними. Вартість пшениці у чорноморських портах буде стримувати урожай в РФ. Посилить конкуренцію й австралійський врожай, який очікується наприкінці року. Зараз у Росії із майже половини площ вже отримано 52 млн тонн врожаю. Експерти прогнозують, що він становитиме приблизно 80 млн тонн.

Що стосується Єгипту, то тут придбали 410 тонн пшениці із РФ та України. Її ціна була на 2,5 долара меншою, ніж під час минулих торгів. А це говорить про готовність Росії до зниження ціни на пшеницю, щоб стимулювати її продажі.

Читайте також: ЧИ МОЖНА СІЯТИ ПШЕНИЦЮ ПІСЛЯ ПШЕНИЦІ?

Редакційна команда MIZEZ.

Олександр Власюк

Схожі статті по темі:

asdf