ООН допоможе подолати продовольчу кризу в Лівані

ООН відправляє зерно в Ліван, щоб запобігти продовольчій кризі після вибуху минулого тижня в Бейруті, в результаті якого загинуло 160 осіб і були зруйновані зерносховища.

Чим саме допоможе ООН?

В рамках Всесвітньої продовольчої програми ООН в Бейрут буде відправлено 50 тис. тонн пшеничного борошна, чого вистачить на 3 місяці. Перша партія в 17,5 тис. тонн повинна прибути наступного тижня. Ці вантажі будуть доставлені в пекарні і на борошномельні підприємства і допоможуть запобігти браку продовольства.

бейрут ліван вибух зерно

За словами міністра економіки і торгівлі Рауля Нехме, в країні є 32 тис. тонн борошна, і ще 110 тисяч прибуде протягом двох тижнів. Уряд подав у відставку 10 серпня на тлі масових протестів з приводу катастрофи, але залишається при владі в якості тимчасового.

В рамках Всесвітньої продовольчої програми ООН в Бейрут почали привозити мобільні сховища зерна для заміни елеваторів до тих пір, поки вони не будуть відремонтовані.

бейрут ліван вибух зерно

Нестабільне положення Лівану

Нагадаємо, що сильний вибух 4 серпня зруйнував не тільки велику частину міста, а  зерносховища в порту Бейрута. А це викликало логічні побоювання з приводу нестачі продовольства в країні, яка вже страждає від економічної кризи. Вибух завдав збитків на мільярди доларів і стався поруч з зерносховищем, залишивши країну тільки з шеститижневими запасами борошна. Це становить половину від стандартних запасів для забезпечення продовольчої безпеки.

Вибух посилив важке положення Лівану, який постраждав від пандемії коронавірусу і фінансової кризи. У березні уряд оголосив дефолт по єврооблігаціям на суму близько 30 млрд доларів. Наразі він намагається отримати допомогу від МВФ. Обмін валюти вичерпався, що призвело до обвалу ліванського фунта і нестачі продуктів харчування і палива. За даними державного статистичного агентства, загальна інфляція в червні склала 90%, а по відношенню до продуктів харчування - майже 250%.

Раніше ми повідомляли: 85% ЗАПАСІВ ЗЕРНА ЛІВАНУ ЗНИЩЕНО ЧЕРЕЗ ВИБУХ (ФОТО)

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал.

Редакційна команда MIZEZ.

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf