Як боротися з фузаріозом на сої?

Фузаріоз на сої виявляється через загнивання насіння, коли воно проростає, кореневі гнилі, некроз сім’ядоль, загибель точки росту, в’янення рослин, плямистості листків, загнивання стебел, бобів і насіння.

Щоби діагностувати хворобу, необхідно викопати рослини, ретельно помити коріння, оглянути його та, якщо потрібно, вдатися до біологіч­ного методу: спровокувати формування спороношення та здійснити його мікроскопічний аналіз. Однак слід узяти до уваги те, що симптоми захворювання мінливі через різні чинники: видовий склад збудників та їхні патогенні властивості, екологічні умови, джерело інфекції.

Як боротися з фузаріозом на сої? | MIZEZ

Як контролювати хворобу

Важливий захід проти фузаріозу — провести збір насіння на здорових ділянках, очистити його та калібрувати. Також потрібно мати на увазі, що сорти сої по-різному сприйнятливі до збудників фузаріозу. Висівати необхідно лише кондиційне насіння, що пройшло фітопатологічну експертизу, відповідає вимогам та для обробки якого був використаний дозволений протруйник.

На сьогодні в Україні існує широкий вибір протруйників насіння сої, до складу яких входять різні діючі речовини (беноміл, тіабендазол + тебуконазол, флудіоксоніл + металаксил-М, фіпроніл + піраклостробін + тіофанат-метил, тирам, протіоконазол та інші). Вони рекомендовані для боротьби з різними хворобами, зокрема й фузаріозом на сої. «Перелік пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» містить інформацію щодо спектру дії та регламенту застосування препаратів. Для забезпечення фіксації атмосферного азоту насіння додатково обробляють біопрепаратами.

Необхідно правильно провести сівбу сої, в оптимальні строки. Температура ґрунту на глибині загортання для цього повинна становити мінімум +10°С. Внаслідок висівання насіння у непрогрітий ґрунт може відбутися масове його пліснявіння, а в результаті — зрідження сходів рослин. У період вегетації сої потрібно своєчасно та якісно виконувати всі заходи для створення оптимальних умов для росту й розвитку культури. Також не варто забувати про значення своєчасного збору врожаю з терміновим проведенням очищення та сушіння насіння.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf