Як вибрати насіння сої?

Підготовка до посівної кампанії починається, у тому числі, із вибору насіннєвого матеріалу. У випадку із соєю, правильно підібране насіння – це третина успіху у боротьбі за щедрий урожай. Фермер має вирішити, яким чином він буде використовувати урожай, а також зважити на особливості клімату. Останнє означає, що потрібно обирати ті гібриди, які є популярними у вашому регіоні. Як правильно вибрати насіння сої для сівби – на що звернути увагу?

соя як обрати насіння

Сортова соя чи трансгенна?

Це перше питання, на яке потрібно мати відповідь. З одного боку, вирощування трансгенної сої дозволяє використовувати менше затрат на один гектар, процедура захисту рослин є більш простою. Сортова ж соя потребує значно більше. Але з іншого боку – це насіння із невідомою генетикою без сертифікації. І немає гарантії на те, що наступного року ви отримаєте таке ж насіння  від того ж постачальника.

Ще одним негативним фактором, пов’язаним із трансгенною соєю, є неможливість спрогнозувати кількісні та якісні показники зерна. Зокрема, неможливо спрогнозувати показники білку. Третій фактор ризику – обмеження каналів збуту урожаю. Більшість компаній-переробників не хоче купувати такий урожай.

Діють ще й законодавчі обмеження – вирощування генно-модифікованої сої в Україні заборонене. Але і фактів покарань виробників такого товару також не було. Тобто, теоретично вирощувати її можна. Але контролюючі органи мають право знищити такий урожай, якщо факт порушення буде встановлено.

Експерти радять вибирати насіння від сертифікованих постачальників та виробників. Тобто, віддавати перевагу саме сортовій сої.

Як  правильно вибрати насіння: на що потрібно звернути увагу?

Перше, що повинен зробити аграрій, це оцінити кліматичні умови, в яких знаходиться господарство. Соя – рослина, яка любить вологу та тепло. Тому зважайте на сумарну кількість опадів у регіоні, а також на показник теплових одиниць. У випадку, якщо умови не відповідають вимогам цієї  культури, звертайте увагу на холодостійкі та посухостійкі сорти.

Другий фактор, на який потрібно зважати, це мета вирощування врожаю та особливості його збирання. Оберіть декілька сортів за найбільш відповідними характеристиками – і дослідіть особливості вирощування такої сої у вашій місцевості. Звертайте увагу на дату посіву, час достигання та продуктивність.

Експерти говорять, що в Україні найбільш успішно вирощують насіння австрійської, канадської та французької селекцій. Обирають сорт, опираючись на показник врожайності – 4 тонни з гектару і більше, а також на вміст білку – більше 45 відсотків. Важливими характеристиками є стійкість до хвороб та посухи.

Коли сорти вже обрано, потрібно детально їх вивчити. Найкращим рішенням є засіяти невелику демо-ділянку – вона дозволить буквально випробувати сорти. Завдяки цьому ви дізнаєтесь, як кущаться рослини, якою є оптимальна ширина між рядками, чи достатньо вони отримують світла. Потрібно звернути увагу й на такі характеристики кожного сорту:

  1.     Вміст білку у готовому продукті. На це будуть звертати увагу покупці, для яких даний показник є ключовим. В залежності від того, кому і куди ви будете продавати урожай, потрібно дізнатися, якими є вимоги до вмісту білка.
  2.     Висота рослин – від цього залежить її продуктивність. Чим більшою є рослина, тим глибше проникає її корінь. Тобто, вона може отримати більше вологи. А це добре для регіонів із посушливим кліматом.
  3.     Висота кріплення нижніх бобів – її потрібно знати для якісного збору врожаю. При дуже низькому кріпленні, можна втратити значну частку врожаю. Якщо боби збирають механічним способом, то оптимальною є висота 12 см від землі – і вище.
  4.     Товщина стебла – вона впливає на здатність рослин до вилягання. При надто густому посіві соя може вилягати, адже їй необхідне світло. У результаті рослина буде тягнутися вгору, а гілкуватися буде менше. Це й стане причиною вилягання.
  5.     Термін дозрівання – скоростиглі сорти треба обирати, якщо ви хочете швидко зібрати урожай, звільнивши поле для наступної культури.
  6.     Для раннього посіву обирайте сорти із опущеним листям – вони не страждають від приморозків.
  7.     Характер росту – є сорти, які розвиваються довго, а також ті, які роблять це швидко.
  8.     Схильність до висипання зерна – такий показник допоможе оцінити ризики втрати врожаю.
  9.     Маса тисячі насінин – цей показник залежить від генетики сорту. Чим більшою є така вага, тим більш глибоким повинен бути посів.

Навіть якщо врахувати всі описані вище фактори, все може звести нанівець придбання насіння у сумнівного постачальника. Експерти радять купувати мінімум першу репродукцію сорту, а краще – еліту. Це пов’язане з тим, що із ростом репродукцій урожайність культури зменшується, а ось кількість грибків, бактерій, інфекцій – збільшується. Це також причина, через яку періодично насіннєвий матеріал потрібно змінювати на новий – щоб уникнути подібних проблем.

Найбільш популярними сортами сої в Україні за 2018 рік були: ЄС Ментор, Галлек, ОАЦ Аватар та ряд інших. Купувати їх треба у перевірених постачальників. А при посіві потрібно звести до мінімуму пошкодження насіння.

Групи стиглості

Сорти сої умовно поділяють на 13 груп стиглості. Для вирощування в українських умовах придатні лише перші п’ять із них:

  •         Ультраскоростиглі;
  •         Ранньостиглі;
  •         Середньо ранньостиглі;
  •         Середньостиглі;
  •         Середньопізньостиглі.

Кожна група має свою норму висіву – і її потрібно дотримуватися, зважаючи на особливості клімату у регіоні. У посушливих зонах норму висіву треба зменшити для максимального живлення рослин та відсутності між ними конкуренції. Для регіонів із достатнім рівнем вологи норму висіву потрібно збільшити. У разі несприятливих погодних умов отримані показники краще зменшити приблизно на 30 відсотків, при помірно-несприятливих – на 20-25 відсотків.

Зазвичай, на українському півдні використовують дуже ранні сорти, у центральних областях – ультраранні, середньостиглі. У північних та західних областях сіють сою від ультра ранніх до середньоранніх сортів.

Хімічний склад зерна і його використання

Соя – це культура, яка поєднує в собі цінні вітаміни та зольні елементи, білки та жири. В залежності від сорту, цей баланс може виглядати так:

  •         24-55 відсотків протеїну, який можна порівняти із цим же елементом тваринного походження.
  •         13-26 відсотків жирів – олеїнова, лінолева та ліноленова амінокислоти.
  •         20-32 відсотки вуглеводів.
  •         2,9-11 відсотків клітковини.
  •         4,5-6,8 золи.

Соя також багата на магній, калій та кальцій, фосфор, а також містить вітаміни – A, B1, B2, B6, C, D,E. Це робить сою привабливою для харчової промисловості та відгодівлі свійських тварин і птахів. Якщо говорити про сою як корм для тварин, то тут важливим показником є вміст білку та протеїну.

Соя використовується не тільки в харчовій промисловості, а й у медичній галузі. Вона є багатоцільовою культурою – та майже безвідходною. Виведення нових сортів та використання передових технологій зробить її ще більш врожайною. Але для цього варто дотримуватися всіх рекомендацій щодо відбору насіння для посіву.

Редакційна команда MIZEZ. 

Денис Кулішов

теги :

Схожі статті по темі:

asdf