Україна імпортувала першу партію бразильської сої

Українська компанія-переробник була змушена імпортувати сою з Бразилії, щоби забезпечити свої потужності сировиною. Це сталося тому, що внутрішні закупівельні ціни різко зросли, а на ринку спостерігається дефіцит пропозицій від виробників.

ПрАТ «Пологівський олійноекстракційний завод» — це третій за обсягом переробник сої в Україні. Підприємство придбало 20 тис. тонн сої з Бразилії з поставкою в травні-червні до Бердянського порту. Це забезпечить роботу підприємства з потужністю 600 т/добу на 2 місяці.

Уперше за 17 років Бердянський морський торговельний порт працює з імпортованими вантажами. Україна ще ніколи не здійснювала імпорт бобів сої. Уже розвантажено перше судно (обсяг — 5100 тонн), друге ввійшло в порт (6000 тонн бобів), а третє повинно прибути на початку червня.

Минулого тижня було зафіксовано запит ще одного переробника на імпорт 30 тис. тонн сої з Аргентини, щоби бути спроможним виконати свої зобов’язання щодо продажу шроту та олії.

Чому склалася така ситуація

Україна — найбільший європейський експортер сої. У теперішньому сезоні експорт сої з України збільшився до 2,6 млн тонн, що призвело до зменшення запасів сировини в країні. Таким чином утворився внутрішній дефіцит, внаслідок чого було перевищено традиційний обсяг імпорту, який становить лише 5 тис. тонн на рік. 

В Україні за рік відбулося скорочення виробництва сої на 23% (до 3,7 млн тонн). Минулого року на початку травня запаси становили 1,5 млн тонн, а цього року запаси сої склали 576 тис тонн. Причому склади переробників мали на збереженні лише 140 тис. тонн бобів, однак існує ймовірність, що фактичні запаси сої менші, ніж указано в офіційних даних.

Ціна української сої в порту зросла на 27% — до 12600 грн/т (467,47 $/т) через низькі запаси та падіння курсу гривні до долара. Водночас соя з Бразилії має кращу якість, містить 43-45% протеїну та коштує дешевше: 390-400 $/т із поставкою в порт України. Уміст протеїну в сої з Аргентини становить 38-40%, коштувати вона буде приблизно 390 $/т. У зв’язку з цим імпортувати сою вигідніше, ніж купувати українську.

Якщо у цьому маркетинговому році виробництво сої залишиться на низькому рівні, попри скасування «соєвих правок», такий імпорт сої може стати звичним для України.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf