Вартість рослинних олій залишається високою

У зв’язку з тим, що влада Китаю обмежила закупівлю товарів зі США, на світовому ринку тримаються високі ціни на рослинні олії. Внаслідок того, що обсяги імпорту рослинних олій зі США скоротилися, Китай почав закуповувати цей вид продукції в інших країн.

Вартість рослинних олій залишається високою | MIZEZ

Ситуація у світі

В Індонезії відбулося підвищення експортного мита на сиру пальмову олію з 1 червня на 5 $/т (до 55 $/т). Уряд країни зробив це для підтримання мандату В30 на виробництво біодизельного пального. Водночас у Малайзії знизили експортне мито до 0 для підтримки національних виробників у зв’язку зі зменшенням поставок в Індію.

У Малайзії спостерігався ріст ф’ючерсів минулого тижня на пальмову олію на 5,8%, сягнувши 2-місячного максимуму. Однак із понеділка було зафіксовано зниження цього показника на 0,5% — до 2280 рингітів за тонну (528,08 $/т), незважаючи на те, що в травні експорт збільшився на 7-8%, якщо порівнювати з квітнем.

У Чикаґо спочатку було зафіксовано підвищення ф’ючерсів на соєву олію до 611 $/т, але, коли Китай оголосив про своє рішення, показники знизилися на 2,3%, а згодом стабілізувалися на рівні 608 $/т. Таким чином денне зростання склало 0,6%. У США у квітні обсяг переробки сої становив 5 млн тонн, що менше, ніж у березні, однак значно вище експертних очікувань.

Аргентинська соєва олія поступово подорожчала до 640 $/т FOB Paranagua, проте попит на неї залишається низьким.

Вартість української продукції

Активний попит на світовому ринку підтримує високі ціни на рослинні олії. Ціни пропозицій олії соняшнику від українських виробників підвищилися до 750-760 $/т FOB для поставок у липні-серпні. Водночас вартість цього продукту російського виробництва зросла до 740-745 $/т FOB.

У цьому маркетинговому році станом на 1 травня в Україні спостерігається збільшення експорту рослинних олій на 10%, шротів — на 11%, якщо порівнювати з тим самим періодом 2018/19 МР. Соняшникову олію українських сільгоспвиробників переважно купують країни Євросоюзу (32,3% від загального обсягу експорту), Індія (28,7%, або 1,3 млн тонн), та Китай (13,7%, або 0,62 млн тонн).

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf