Гаряче

Кількість фермерів в Україні скоротиться до історичного мінімуму вже в цьому році

Через складну економічну ситуацію в країні та відсутність допомоги аграріям до кінця року кількість фермерських господарств може скоротитися на 10-12%. Про це заявив колишній президент Асоціації фермерів і землевласників України Іван Томич, повідомляє APnews.

Кількість фермерів в Україні скоротиться до історичного мінімуму вже в цьому році | MIZEZ

Проблема підтримки аграріїв

Іван Томич переконаний, що аграрії почували б себе впевненими та захищеними, якби отримували підтримку держави. Особливо це стосується форс-мажорних обставин, коли через, наприклад, погодні умови фермер втрачає весь врожай:

“Підтримки дрібних виробників в Україні поки що, на жаль, немає. Уже всі знають — якщо втратив значну частину врожаю від граду чи посухи, ні на яку підтримку чекати не варто”. 

І навіть після такої біди, зауважує фахівець, аграрії намагаються позитивно мислити та роблять усе, щоб зберегти залишки врожаю. Але трапляються ситуації, коли фермер втрачає 100% врожаю (як сталося весною цього року в Одеській області):

“Усі знають про жахливе становище власників господарств на Одещині, які втратили все. У них ситуація критична, однак ніхто не розуміє, коли та яким чином держава збирається їх підтримувати”. 

Найбільш дієвим механізмом захисту фермерів, на думку Фомича, є агрострахування, але воно не працює належним чином. На відміну від страхування в інших сферах (де є зрозумілі умови та чіткі алгоритми), сфера агрострахування в Україні досі не має прозорої формули виплат збитків.

“За 30 років у напрямку страхування аграріїв майже нічого не зробили. За статистикою, страхують свої посіви 2-4% фермерів, всі інші — ні. Зараз живих дієвих інструментів у влади немає”.

Іван Томич додав, що за відсутності ефективних реформ та реальної фінансової допомоги аграріям, їх кількість до кінця року скоротиться на 10-12% та досягне найменшої кількості за всю історію України.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf