Податок на додану вартість для аграрного сектора планують знизити з 20% до 14%

На засіданні уряду було зареєстровано законопроект №3656 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції». Він передбачає зниження податку на додану вартість для аграрного сектора з 20% до 14%. Про це повідомляє apk-inform.

Податок на додану вартість для аграрного сектора планують знизити з 20% до 14% | MIZEZ

Мета та основні позиції закону

Як повідомляється в пояснювальній записці документу, мета законопроекту — “...встановити знижену ставку податку на додану вартість з операцій з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України окремих видів сільськогосподарської продукції”. 

Переваги зниження ставки ПДВ відчують не лише сільгоспвиробники, а й переробники, адже відбудеться переміщення терміну сплати основної суми (з дати оплати сировини на дату оплати зобов’язань з операцій з реалізації продуктів її переробки). 

Також при зниженні ставки ПДВ по операціях з реалізації зернових та олійних культур знизиться і сума відшкодування з бюджету експортерам таких зернових та експортерам продуктів їх переробки. Це означає, що будуть знижені витрати бюджету та ризики втрат, пов'язаних із шахрайством з ПДВ. Наприклад, застосування так званих “скруток”.

На думку авторів документу, ухвалення зазначеного закону:

  • сприятиме підтримці сільгосптоваровиробництва в Україні;
  • забезпечить надходження інвестиції;
  • сприятиме оновленню основних фондів підприємств та підвищенню конкурентоспроможності вітчизняного сільського господарства;
  • допоможе ліквідувати поширені схеми ухилення від оподаткування; 
  • унеможливить необґрунтоване податкове навантаження на операції з постачання або продажу сільськогосподарської продукції;
  • сприятиме виведенню значної частини економіки “з тіні”.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf