Типові порушення держреєстраторів земельних ділянок

Нещодавно експерти Офісу протидії рейдерству провели узагальнення щодо популярної теми: реєстрація земельних ділянок – 7 типових порушень. Інформація допоможе самим спеціалістам із реєстрації земельних ділянок та дозволить уникнути можливих проблем, пов’язаних із виконаними діями.

реєстрація земельних ділянок Mizez

Сім типових порушень державних реєстраторів

Реєстрація земельної ділянки – кропітка процедура, яка вимагає часу та уважності від відповідальної особи. Тому, варто звернути на типові помилки при проведенні реєстраційних дій, які є найбільш поширеними:

  1.     Погана перевірка обсягу повноважень самого заявника. Наприклад, спеціаліст не перевіряє дані товариства, від імені якого звернувся заявник, чи має він всі правові підстави для такого звернення.
  2.     Відсутність перевірки даних по земельному кадастру, а також упущення етапу встановлення суперечностей між вже зареєстрованими правами та заявленими.
  3.     Відсутність електронних копій документів, які були подані у паперові формі, та пропущений етап їх публікації в Державному реєстрі.
  4.     Держреєстратор не проводить перевірку даних документів, які подавав заявник, не перевіряються факти. Як результат – вони можуть суперечити тим, що надані у Державному реєстрі.
  5.     Реєстрація прав проходить у випадку, якщо на землю накладено арешт або вона відчужена за рішенням суду.
  6.     Державний реєстратор не перевіряє наявність заяв на право оренди ділянки землі, які були подані раніше, ніж це зробив сам заявник. Таким чином порушується черговість розгляду запитів щодо однієї ділянки, чого не повинно бути.
  7.     Порушення положень статті Закону «Про оренду землі» під час проведення реєстраційних дій. У ньому, зокрема, йдеться про те, що орендар має переважне право по закінченні договору на укладання нового на таких же строк – тобто, він має право поновити договір оренди.

Окрім цього, слід  пам’ятати про те, що держреєстратор має право проводити свої дії щодо землі або майна, яке знаходиться у його робочому регіоні. Тобто, потрібно керуватися принципом територіальності. Якщо ж земельна ділянка або нерухомий об’єкт знаходиться в межах декількох районів, то рішення по діям щодо нього приймається після погодження із керівниками та експертами.

 

Редакційна команда MIZEZ.

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf