На Миколаївщині зафіксували 164 порушення земельного законодавства

Прес-служба Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області повідомила про результати моніторингу дотримання вимог земельного законодавства. Як зазначають у відомстві, державними інспекторами управління з контролю за використанням та охороною земель від початку цього року здійснено 212 перевірок дотримання норм земельного законодавства користувачами та власниками земельних ділянок у Миколаївській області.

У результаті в ході перевірок інспекторами було виявлено 164 порушення земельного законодавства, що були вчинені на земельних ділянках, загальна площа яких становить 1 765,46 га. Серед правопорушень найбільше було вчинено таких:

  • самовільне зайняття земельних ділянок — 91 факт, загальна площа — 474,92 га;
  • використання земель не за цільовим призначенням та з порушенням екологічного законодавства — виявлено 5 випадків, загальна площа — 172,53 га;
  • знищення межових знаків земельних ділянок — 21 випадок із початку року, загальна площа — 677,6 га;
  • зняття та перенесення частини ґрунту з земельних ділянок без відповідного дозволу — зафіксовано 1 факт, площа — 3,5 га.

На Миколаївщині зафіксували 164 порушення земельного законодавства | MIZEZ

Як борються з порушниками

Щоб усунути порушення вимог земельного законодавства та притягнути порушників до відповідальності у Головному управлінні Держгеокадастру Миколаївщини від початку року винесли 137 постанов про адміністративні стягнення, загальна сума яких склала 27,9 тис. грн. Дві справи передано до органів прокуратури через ознаки кримінальних правопорушень. З ними має ознайомитися прокурор та вжити заходів.

Обсяг заподіяних збитків державі, за підрахунками державних інспекторів відповідно до виявлених правопорушень, склав понад 1,17 млн грн. Із них 558,7 тис. грн порушники відшкодували добровільно. Загальна сума відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва, до яких призвела зміна цільового призначення земельних ділянок, склала близько 1,1 млн грн.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf