Дочекалися: запуск агрострахування планується у січні 2021 року

Секретар аграрного комітету, народний депутат «За майбутнє» Іван Чайківський повідомив, що влітку у парламенті очікують отримати проект закону «Про державну підтримку сільськогосподарського страхування» та з 1 січня 2021 року запустити агрострахування. Про це йдеться у матеріалі agropolit.com.

Дочекалися: запуск агрострахування планується у січні 2021 року | MIZEZ

Чи спрацює програма

За словами Івана Чайківського, зараз українські аграрії не мають впевненості у завтрашньому дні та постійно зазнають збитків від чинників, на які не можуть вплинути — погода, хвороби, державні обмеження тощо. Тому чіткий, продуманий та, головне, ефективний механізм страхування аграріїв є на сьогодні питанням номер один. 

«На засіданні комітету МЕРТ я запропонував розробити проект закону «Про державну підтримку сільськогосподарського страхування», який представлять вже в липні. Повністю підтримую таку ініціативу і вважаю її дуже актуальною: бачимо, що через посуху загинуло 385 тис. га посівів».

Депутат поділився деталями програми агрострахування та коротко пояснив її суть:

«Система агрострахування, запропонована МЕРТ, буде схожою на чинну систему компенсації за банківськими відсотками. Суть наступна: фермер страхує, сплачує за договором страховий платіж, а держава компенсує частину цього платежу. За задумом міністерства, всі учасники ринку зможуть брати участь в агрострахуванні, щоб уникнути монополізації. Учасниками агрострахування будуть фермери, сільгосптоваровиробники різних форм власності. Об’єктами страхування будуть посіви, насадження та урожай, а також тварини, риба, біоресурси, сім’ї бджіл».

Щодо можливої дати запуску секретар аграрного комітету зазначив, що влітку вони сподіваються побачити законопроект, і після всіх обговорень запуск програми запланують на 1 січня 2021 року. 

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf