Гаряче

За довідку з Гідрометцентру про підтвердження загибелі посівів доведеться заплатити

Через ситуацію з аномальною посухою та загиблими посівами Мінекономіки пообіцяло виплатити аграріям, які втратили врожай, грошову компенсацію. Однією з основних вимог для її отримання було оформлення довідки від Укргідрометцентру про підтвердження факту загибелі посівів через стихійне лихо. Але виявилося, що за цей документ аграріям потрібно заплатити 2,2 тисячі гривень. 

За довідку з Гідрометцентру про підтвердження загибелі посівів доведеться заплатити | MIZEZ

Що пішло не так

Нещодавно Кабмін прийняв постанову про виплату компенсації аграріям, посіви яких постраждали або загинули внаслідок форс-мажорних обставин. Вона становить від 4,5 до 5 тис. грн за гектар. Щоб отримати грошову компенсацію, аграрію потрібно діяти за чітким алгоритмом. 

Дотримуючись усіх вимог, 34 фермери та керівників сільськогосподарських підприємств Каховського, Генічеського, Білозерського, Новотроїцького та Великоолександрівського районів Херсонщини звернулися до обласного Гідрометцентру, аби отримати довідки про підтвердження факту втрати своїх посівів через посуху. Але виявилося, що все не так просто — за таку послугу потрібно заплатити 2,2 тисячі гривень.

Начальник Гідрометцентру Юрій Кіріяк так прокоментував ситуацію:

“Для підтвердження шкоди, завданої культурним рослинам, потрібен виїзд на місце техніка-агрометеоролога, складання офіційного висновку і тільки потім — видача довідки. Згідно з методикою розрахунку цін, затвердженої ДСНС України, та окремого наказу, вказана послуга коштує близько 2,2 тисячі гривень”. 

Через 2-3 доби після подання заявки фермер зможе отримати довідку. 

Не викликав фахівця — не отримав компенсацію

Через незнання своїх прав та точного порядку оформлення документів аграрії роблять помилки, які потім унеможливлюють отримання компенсації. 

Фахівці наводять приклад, коли фермер самостійно складає та підписує акт про форс-мажорні обставини і починає переорювати поле для нового посіву. Але з цим “документом” грошову компенсацію він не отримає, адже акт був складений без присутності фахівця, огляду території та вивчення технологічної карти. 

Такі акти, попереджають синоптики Гідрометцентру, не є підставою для видачі довідки. 

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf