Гаряче

Через відсутність простих і прозорих умов аграрії відмовляються страхувати врожай

Головний консультант ТОВ “Агро-Класік” Володимир Присяжненко висловив занепокоєння щодо ситуації з агрострахуванням, яка склалася. Каже, що дедалі більше українських виробників відмовляються від страхування через відсутність чітких прозорих умов.

Через відсутність простих і прозорих умов аграрії відмовляються страхувати врожай | MIZEZ

Аграрії не довіряють страховим компаніям

На відміну від автоцивілки, яка передбачає зрозумілі умови та чіткі алгоритми, сфера агрострахування в Україні досі не має прозорої формули виплат збитків. Але головне — відсутній орган, який чітко визначає суму збитків і засвідчує це декларативним шляхом.

“Надзвичайно важливим є і те, щоб так звана страхова формула не піддавалася коригуванню і виключала корупційну складову. Однак, в агрострахуванні є безліч шляхів, як “обійти” страхові виплати”

— пояснює Володимир Присяжненко. Тільки звівши до мінімуму людський фактор, можна повернути довіру аграріїв, переконує експерт. 

“Потрібно насамперед мінімізувати будь-яке несанкціоноване втручання людини у процес страхування. На щастя, сучасні технології дають таку можливість. Наприклад, супутниковий моніторинг полів дозволяє максимально точно встановити місцезнаходження потрібної ділянки землі, стан сходів у різних проміжках часу, ступінь пошкодження площ морозом, шкідниками чи посухою тощо”.

За словами експерта, навіть складні погодні умови у цьому році не спонукають аграріїв страхуватися. Володимир переконаний, що у людей в принципі немає довіри до страхових компаній. До цього слід додати і недешеве страхування погодних ризиків. З огляду на ситуацію, що склалася, компанія “Агро-Класік” ухвалила рішення самостійно брати на себе такі ризики:

“Ми взяли до аналізу показники підприємства за останні 5 років і порахували, скільки за цей період у нас було таких страхових випадків і вирахували для себе приблизну суму, необхідну для покриття подібних збитків. Таким чином всередині компанії був фактично створений власний страховий фонд з частково нерозподілених дивідендів”.

Прогнози фахівці робити не квапляться, адже для предметних висновків необхідно проаналізувати ситуацію в регіоні, країні та світі. Зазвичай менший урожай супроводжується підвищенням цін, а цей чинник може покрити отримані збитки. 

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf