Робота над покращенням механізму аграрних розписок продовжується

Прес-служба Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України повідомила, що п'ятирічний проект «Аграрні розписки в Україні» завершено. Завдяки йому майже 2000 українських агровиробників залучили понад $1 млрд фінансових коштів від 200 кредиторів.

Робота над покращенням механізму аграрних розписок продовжується | MIZEZ 

Покращення механізму отримання розписок

Аграрними розписками можна скористатися у традиційних сегментах зернових та олійних культур, тваринництві, а також у сфері нішевої та сертифікованої органічної продукції.

Якщо говорити коротко, то аграрні розписки допомагають дрібним агровиробникам отримати доступ до джерел фінансування. Йдеться про використання виробниками майбутнього врожаю як застави з подальшим залученням отриманих інвестицій у виробництво. 

«На сьогодні цей інструмент є прикладом найуспішнішого партнерства з міжнародними інституціями»

— підкреслив заступник міністра Тарас Висоцький.

Мінекономіки надалі працюватиме над удосконаленням проекту «Аграрні розписки в Україні» та вже до кінця червня має внести законодавчі та технічні зміни до електронного реєстру аграрних розписок.

Як саме планують покращити механізм:

  1. Забезпечити автоматичний обмін даними між реєстром аграрних розписок та земельним кадастром з реєстрами сфери управління міністерства юстиції;
  2. Забезпечити інтеграцію з національною депозитарною системою України, в яку буде переведений обіг аграрних розписок (за згодою двох сторін). 

Нагадаємо, аграрні розписки успішно діють в Україні з 2015 року і за цей час понад 2 тисячі фермерів отримали близько 4 тисячі аграрних розписок.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf