Шмигаль про експорт зерна: “Якщо не продамо — викинемо”

«Якщо не продамо, доведеться викинути на сміття» — прокоментував ситуацію з зерном прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Він заявив, що ніхто обмежувати експорт не збирається, адже тоді аграрії і державний бюджет зазнають втрат.

Україна має достатні запаси для внутрішнього ринку

Денис Шмигаль зазначив, що зараз країна має шестимісячний запас пшениці до нового врожаю і не повинна обмежувати експорт. 

“Ми регулярно проводимо аналіз сфери експорту. Якщо зараз ми не будемо виконувати зобов’язання та експортувати продовольство в потрібному обсязі, ми залишимося з зерном, яке доведеться просто викинути”. 

Результат — значні фінансові втрати як для держави, так і для самих компаній.

Прем'єр згадав про ситуацію з квотами на вивіз гречки і запевнив, що вони були необхідними через панічні настрої населення, яке почало скуповувати крупу. Її експорт було обмежено, щоб уникнути дефіциту товару та підвищення цін.

Шмигаль також зазначив, що за прогнозами аналітиків, весняна посуха не вплине кардинально на осінній врожай. Його прогнозують на тому ж рівні, що й був у 2019 році. Ситуація покращилася завдяки травневим дощам. 

Яким буде урожай 2020

Експерти наразі не мають єдиної позиції щодо обсягу майбутнього врожаю зерна. Так, Єлизавета Малишко говорить, що очікується урожай у розмірі від 63 млн до 72 млн тонн. Є і песимістичні припущення, які виникли через ситуацію з посухою в тих регіонах, де вирощують найбільше зернових. 

Оптимістичні прогнози ґрунтуються на тому, що критичною ситуація є лише у деяких областях. До того ж почалися інтенсивні дощі, які дадуть землі та рослинам необхідну вологу.

Деякі експерти кажуть, що через весняні погодні катаклізми врожаю стане менше в середньому на 25%. А Голова Спілки українського селянства Іван Томич переконує, що урожай пшениці зменшиться мінімум на 20%. Нагадаємо, що ще у лютому йшлося про 10%.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf