Аналітики: урожай озимих буде низьким, але втрати компенсує кукурудза

урожай озимих буде низьким

Цього року аналітики прогнозують зниження врожаю зернових культур, яке відбудеться через низку негативних факторів. Нещодавно вони переглянули свої прогнози на 2020 рік і констатували, що вони невтішні — урожай озимих буде нижчим, ніж очікували ще на початку зими.

Причини зниження врожаю

Аналітики компанії Agritel говорять про те, що цього року буде зібрано значно менше ріпаку, пшениці та ячменю. Також меншим буде і врожай сої, але на нього негативний вплив має зменшення посівних площ під цю культуру. Водночас планують збільшити посівні площі під соняшник та кукурудзу. І якщо погодні умови влітку будуть сприятливими, то ці дві культури можуть «компенсувати» неврожай озимих.

Загалом такі прогнози щодо врожайності пов'язані з декількома факторами. Це і посуха, яка сталася навесні (під час посівної кампанії), і сильні заморозки у квітні, через які постраждало багато озимих. Особливо це стосується посівів ріпаку. 

Наразі відкритим також залишається питання впливу загальнодержавного карантину на всю галузь. Аналітики стверджують, що на хід польових робіт ситуація з коронавірусом не вплинула, але якщо карантин продовжать на довготривалий період, аграрний сектор сильно постраждає. Попит на аграрну продукцію знизиться, фермери не зможуть у повному обсязі реалізовувати свій товар, а через малу врожайність культур ціни на саму сировину та продукти можуть підвищитися.

Пшениця та кукурудза

Аналітики компанії Agritel говорять, що ціни на пшеницю цього року будуть залежати від ситуації з врожаєм в Росії, оскільки саме рівень виробництва у цій країні головним чином впливає на рівень цін. 

Викликають тривогу майбутні ціни на кукурудзу. Наразі вони вже становлять менше 150 доларів за тону СРТ. В Україні та США прогнозують гарний врожай цієї культури одночасно з падінням попиту з боку сектора виробництва етанолу. Таким чином, пропозиція буде перевищувати попит.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf